FOTO - REUTERS |
Ťavie mlieko má zázračné účinky. Vedci zistili, že posilňuje imunitný systém detí a pomáha liečiť niektoré potravinové alergie. Štúdiu zverejnili izraelskí vedci. Experimentov sa zúčastnilo osem detí vo veku od štyroch mesiacov do desiatich rokov. Malí pacienti trpiaci potravinovými alergiami sa po prvej fáze liečby ťavím mliekom vyliečili. Vedci sa preto rozhodli uskutočniť väčší výskum, ktorý by zistené závery potvrdil.
Ťavy nepatria medzi prežúvavcov a ich mlieko sa od mlieka prežúvavcov výrazne líši. Neobsahuje toľko tukov, ale obsahuje nenasýtené kyseliny. Navyše obsahuje asi päť percent mliečneho cukru - laktózy. Napriek tomu je pre človeka, ktorý má alergiu na laktózu, ľahko stráviteľné.
Ťavie mlieko neobsahuje beta-laktoglobulín ani kaseín, ktoré sú v kravskom mlieku, a u niektorých ľudí vyvolávajú alergické reakcie. Jeho pozitívom je, že má vysoký obsah vitamínu C, železa, vápnika a imunoglobulínov, veľmi podobných ľudským. Ich funkcia je pre človeka dôležitá, pretože telo ich vytvára ako reakciu na prítomnosť neželanej látky v organizme. Imunoglobulíny vytvárajú látky, ktoré cudzorodé látky likvidujú. Nevýhodou mlieka je, že sa nesmie pasterizovať. Pasterizácia by totiž zničila jeho účinné zložky. (sita, somaliaonline.com)