Podľa správy Americkej spoločnosti pre srdcové choroby (AHA) by zdravé stravovacie návyky mohli spôsobiť zvrat epidémie vysokého krvného tlaku v Spojených štátoch. Podľa nedávnych odhadov má viac ako štvrtina dospelých Američanov vysoký krvný tlak, ďalších 31 percent k tomuto stavu rýchlo smeruje. Vysoký tlak môže viesť k problémom so srdcom, infarktu alebo zlyhaniu obličiek.
Za posledných desať rokov viaceré štúdie podporili teóriu, že diéty bohaté na ovocie a zeleninu a ochudobnené o sodík, môžu krvný tlak znížiť. Americkí vedci to tento týždeň zhrnuli v časopise Hypertension. Navyše, jednou z výhod zdravého stravovania je aj zníženie nadváhy, ktoré tiež pomáha znížiť vysoký tlak.
Vedci odporúčajú zhadzovať kilogramy, znížiť príjem sodíka, posilniť príjem draslíka a obmedziť alkohol. Podľa doktora Lawrencea Appela, hlavného autora štúdie AHA, draslík ako chemický prvok alebo roztok pomáha udržiavať normálne fungovanie srdca a nervového systému. Obsahujú ho napríklad banány, melóny a zemiaky, takže konzumácia odporúčaných 10 až 12 porcií ovocia alebo zeleniny denne je najlepšou cestou, ako dosiahnuť dostatočný príjem draslíka. Pre zníženie príjmu sodíka je dobré obmedziť konzumáciu polotovarov.
Appel upozorňuje, že by dospelí nemali čakať, a zmeniť svoj životný štýl skôr, ako ich krvný tlak stúpne. Aj keď individuálny tlak môže byť v norme, 90 percent Američanov starších ako 50 rokov je vystavených riziku jeho zvýšenia. (reuters, n)