Konzumovanie veľkého množstva červeného mäsa spájajú vedci s poškodením DNA, čo mnohonásobne zväčšuje možnosť vzniku črevných typov rakoviny. Britskí vedci porovnali zdravotný stav ľudí, ktorí jedia červené mäso so zdravotným stavom vegetariánov. Už predošlé štúdie naznačovali, že ľudia, ktorí často jedia mäso a mäsové výrobky, boli náchylnejší na rakovinu vnútorných orgánov.
Podľa nového výskumu šanca vzniku rakoviny bola trikrát vyššia u ľudí, ktorí pravidelne jedli viac ako dve porcie červeného mäsa denne. Tím vedcov skúmal bunky z hrubého čreva od zdravých dobrovoľníkov, ktorí jedia rôzne druhy mäsa. Najväčšie poškodenia DNA spozorovali u tých, ktorí uprednostňovali červené mäso. Príčinou môže byť prítomnosť určitých látok, ktoré sa v hrubom čreve vytvoria po konzumácii červeného mäsa. Tieto zložky skombinované s DNA môžu spôsobiť vznik mutácií buniek a následne rakovinu. "Rakovina hrubého čreva je druhou najčastejšie sa vyskytujúcou rakovinou v západných krajinách a každý rok sa vo svete objaví milión nových prípadov pacientov s touto diagnózou," povedal profesor Colin Blakemore.