![]() FOTO |
Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí denne zjedia tri či štyri kusy ovocia alebo zeleniny, si znížia riziko vzniku mozgovej mŕtvice o jedenásť percent. Tí, ktorí denne zjedia päť a viac kusov, znížia riziko mozgovej mŕtvice o celých 26 percent. Zistili to vedci z Londýnskej univerzity, ktorí preštudovali viac ako 257 prípadov z Európy, Japonska a Spojených štátov. Mozgová mŕtvica patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí vo svete.
"Je to veľmi dôležité zistenie, ktoré iba potvrdzuje, že ovocie a zelenina majú v ľudskej strave nenahraditeľné miesto," povedal profesor Graham MacGregor. Obsahujú totiž živiny, ako napríklad vitamín C, beta karotén, draslík, rastlinné proteíny a vlákniny. Navyše sú menej kalorické a hlavne obsahujú dôležité antioxidanty.
Práve draslík hrá dôležitú úlohu v prevencii mŕtvice. "Isté množstvo draslíka znižuje krvný tlak," povedal MacGregor a dodal, že ak osoba zvýši svoj denný príjem ovocia alebo zeleniny z troch na päť kusov, príjem draslíka sa zvýši asi o päťdesiat percent. "Tento výskum je dôležitý, pretože poukazuje na to, ako veľmi môže pomôcť jednoduchá zmena životného štýlu," povedal Joe Korner zo Stroke Association.