Londýn 6. marca (TASR) - Ľudia, ktorí raňajkujú, sú podľa
vedcov lepšie "vybavení" pre boj s nachladnutím a chrípkou.
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Už naše staré mamy vravievali, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, ale v dnešnej uponáhľanej dobe ich mnohí z nás jednoducho vynechajú. Vedci z univerzity vo waleskom Cardiffe však zistili, že to nie je múdre rozhodnutie predovšetkým počas zimnej chrípkovej sezóny.
Profesor Andy Smith a jeho tím sledoval skupinu 188 dobrovoľníkov, ktorí si desať týždňov viedli podrobný denník svojich stravovacích návykov. Vedci si zaznamenávali aj všetky prípady nachladnutia a chrípky v skupine počas sledovaného obdobia a zistili, že tí z nich, ktorí v priebehu desiatich týždňov viac ako raz ochoreli, zvyčajne neraňajkujú. Tá istá skupina často chorých pacientov trpí aj inými zdravotnými problémami, ktoré sú dôsledkom zlého životného štýlu.
Vedci okrem toho sledovali aj 498-člennú skupinu zdravých študentov, ktorí sa mali výskumníkom ohlásiť, v prípade, že ochorejú. A ako profesor Smith zistil, ozvali sa im tí študenti, ktorí fajčia, alebo podľa vlastných slov žijú v strese.
Obe štúdie tak podľa profesora dokazujú, že psychické faktory a zdravý životný štýl ovplyvňujú odolnosť organizmu voči nachladnutiu a chrípke, i keď dôvod, pre ktorý aj raňajky pôsobia ako prevencia pred chrípkou a nádchou sa jednoznačne vysvetliť nepodarilo.
Podľa profesora Rona Ecclesa z tej istej univerzity najpravdepodobnejším vysvetlením je fakt, že pri raňajkách "nakŕmime" aj imunitný systém. "Telo produkuje milióny bielych krviniek a to je armáda, ktoré potrebuje nakŕmiť," tvrdí profesor.