SME

Holandskí experti: Denne treba zjesť tretinu tabuľky čokolády

Chicago 28. februára (TASR) - Holandská štúdia dokazuje, že ľudia, ktorí každý deň zjedia jednu tretinu tabuľky čokolády, majú nižší krvný tlak a znížené ...

Chicago 28. februára (TASR) - Holandská štúdia dokazuje, že ľudia, ktorí každý deň zjedia jednu tretinu tabuľky čokolády, majú nižší krvný tlak a znížené riziko úmrtia.

Štúdia je založená na poznatkoch holandských mužov - šesťdesiatnikov a starších. Experti desať rokov skúmali stolovacie návyky 470 zdravých mužov, ktorí nepožívali lieky na regulovanie krvného tlaku. Tí, ktorí jedli viac produktov vyrobených z kakaových zrniek, mali nižší tlak a o 50 percent nižšie riziko úmrtia. Medzi životodarné produkty patrilo napríklad obyčajné kakao, čokoláda či čokoládový puding. Muži zjedli denne asi 10 gramov čokolády.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu pokladajú experti záver, že sa za dobrým zdravotným stavom respondentov skrývala čokoláda, za unáhlený. Mohli tu totiž pôsobiť aj iné faktory, kvôli ktorým boli zdraví. Experti zdôraznili skutočnosť, že prílišná konzumácia čokolády vedie k nadváhe, vysokému krvnému tlaku a väčšiemu riziku srdcového infarktu.

Napriek tomu je však holandská štúdia doteraz najrozsiahlejším dokumentom, ktorý sa zaoberá vplyvom kakaových zrniek na zdravie. Obsahuje navyše výsledky niekoľkých menších štúdií o spojitosti čokolády s nižším krvným tlakom.

Kakaové zrnká obsahujú flavanol, ktorý zvyšuje hladinu kyslíka v krvi a podporuje činnosť ciev.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 380
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 067
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 655
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 403
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 124
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 825
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu