FOTO |
Už naše staré mamy poznali priaznivé účinky cibule, preto ju v kuchyni hojne používali. Možno niektoré dobré vlastnosti tejto zeleniny len tušili. My však dnes už vieme, že pôsobí ako prírodné antibiotikum, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak, prináša úľavu pri zúžení priedušiek a zvyšuje odolnosť proti rakovine. Ak chceme dosiahnuť maximálny efekt, cibuľu by sme mali jesť surovú, aj keď sa spája s nepríjemným štipľavým zápachom. Volíme preto sladšie a jemnejšie odrody. Vhodné je konzumovať aspoň polovicu cibule denne. Môžeme ju pridávať do rôznych nátierok, či už tvarohových, syrových alebo bryndzových. V snahe zachovať čo najviac hodnotových látok - vitamínu B alebo draslíka - krájame ju tesne pred konzumáciou alebo varením.
Skúsili ste už cibuľovú polievku? Nadrobno pokrájané štyri cibule opražíme na oleji do zlatista, okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom. Keď sa cibuľa rozvarí, polievku precedíme a dochutíme octom, posekanou pažítkou a prípadne soľou. Podávame ju s opečenými plátkami žemle posypanými strúhaným syrom. Kompletné menu doplnia vyprážané kolieska väčšej cibule obalené v múke, vajci a strúhanke, ktoré chutia najlepšie so zemiakovou kašou.
Rada na záver: ak vám niekto počas sezóny daruje pár kíl zdravej cibule, uložte si ju na najteplejšom mieste chladničky alebo v chladnej suchej komore, aby vydržala do ďalšieho roka. (bes)