SME

Slovákom hrozia koronárne choroby srdca a infarkt

Dobrý zdravotný stav srdca závisí od toho, ako sa človek sám k sebe správa a čo všetko si dopraje. Až tretina koncentrácie cholesterolu v krvi totiž závisí od toho, koľko ho človek prijme v potrave. Aj keď v stravovaní Slovákov nastali isté zmeny k ...

Dobrý zdravotný stav srdca závisí od toho, ako sa človek sám k sebe správa a čo všetko si dopraje. Až tretina koncentrácie cholesterolu v krvi totiž závisí od toho, koľko ho človek prijme v potrave. Aj keď v stravovaní Slovákov nastali isté zmeny k lepšiemu, Ján Lietava z druhej internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave tvrdí, že až sedemdesiat percent ľudí nad 35 rokov má zvýšenú hladinu "zlého" cholesterolu. Všetci z nich preto patria do rizikovej skupiny, ktorú ohrozuje niektoré srdcovo-cievne ochorenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Poznať hladinu svojho cholesterolu a hodnoty krvného tlaku patrí k modernej gramotnosti. Pri laboratórnom vyšetrení sa zisťuje hladina HDL, teda takzvaného "dobrého" cholesterolu a hodnoty LDL cholesterolu, ktorý sa ľudovo označuje ako "zlý". HDL cholesterol udržuje štruktúru a funkciu bunkových membrán a LDL cholesterol upcháva cievy aterogénnymi plátmi. Ak človeku opakovane namerajú zvýšenú hladinu LDL cholesterolu, mal by radikálne zmeniť životný štýl, začať sa viac pohybovať a zmeniť aj stravovacie návyky.

Koronárne choroby srdca a mŕtvice sú výsledkom artériosklerózy, pri ktorej sa tukové substancie v krvi ukladajú do plátov na stenách artérií, zužujú ich a tým zvyšujú krvný tlak. Výsledkom sú embólie a trombózy, ktoré môžu byť fatálne. Hlavnou zložkou arteriálnych plátov, najmä v ich začiatočných štádiách, je cholesterol - steroid. Prvýkrát ho v žlčových kameňoch pozoroval začiatkom 20. storočia a analyzoval Heinrich Wieland. Zistil vtedy, že cholesterol sa prirodzene tvorí v pečeni a jeho hladinu možno zvyšovať aj stravou. (sita)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 32 041
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 652
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 418
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 391
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 309
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 5 170
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 389
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu