Dobrý zdravotný stav srdca závisí od toho, ako sa človek sám k sebe správa a čo všetko si dopraje. Až tretina koncentrácie cholesterolu v krvi totiž závisí od toho, koľko ho človek prijme v potrave. Aj keď v stravovaní Slovákov nastali isté zmeny k ...
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Dobrý zdravotný stav srdca závisí od toho, ako sa človek sám k sebe správa a čo všetko si dopraje. Až tretina koncentrácie cholesterolu v krvi totiž závisí od toho, koľko ho človek prijme v potrave. Aj keď v stravovaní Slovákov nastali isté zmeny k lepšiemu, Ján Lietava z druhej internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave tvrdí, že až sedemdesiat percent ľudí nad 35 rokov má zvýšenú hladinu "zlého" cholesterolu. Všetci z nich preto patria do rizikovej skupiny, ktorú ohrozuje niektoré srdcovo-cievne ochorenie.
Poznať hladinu svojho cholesterolu a hodnoty krvného tlaku patrí k modernej gramotnosti. Pri laboratórnom vyšetrení sa zisťuje hladina HDL, teda takzvaného "dobrého" cholesterolu a hodnoty LDL cholesterolu, ktorý sa ľudovo označuje ako "zlý". HDL cholesterol udržuje štruktúru a funkciu bunkových membrán a LDL cholesterol upcháva cievy aterogénnymi plátmi. Ak človeku opakovane namerajú zvýšenú hladinu LDL cholesterolu, mal by radikálne zmeniť životný štýl, začať sa viac pohybovať a zmeniť aj stravovacie návyky.
Koronárne choroby srdca a mŕtvice sú výsledkom artériosklerózy, pri ktorej sa tukové substancie v krvi ukladajú do plátov na stenách artérií, zužujú ich a tým zvyšujú krvný tlak. Výsledkom sú embólie a trombózy, ktoré môžu byť fatálne. Hlavnou zložkou arteriálnych plátov, najmä v ich začiatočných štádiách, je cholesterol - steroid. Prvýkrát ho v žlčových kameňoch pozoroval začiatkom 20. storočia a analyzoval Heinrich Wieland. Zistil vtedy, že cholesterol sa prirodzene tvorí v pečeni a jeho hladinu možno zvyšovať aj stravou. (sita)