Existencii kakaových bôbov vďačíme za pôžitok zo sladkého nápoja, ktorý okrem detí obľubujú aj staršie ročníky. Mali by ho piť naďalej, lebo podľa posledných poznatkov hrozí vraj milovníkom kakaa o 50 percent menšia pravdepodobnosť, že budú mať problémy so srdcovocievnymi ochoreniami. FOTO - INTERNET |
Holandskí vedci tvrdia, že kakao predlžuje život. Sladkastý nápoj má údajne blahodarný účinok a preventívne pôsobí napríklad proti srdcovocievnym ochoreniam. Milovníkom kakaa hrozí až o päťdesiat percent menšia pravdepodobnosť, že na ne ochorejú. Účinky kakaa sú známe už dlhšie. Nápoj napríklad znižuje krvný tlak. Z novej štúdie vyplýva, že aj keď konzumenti kakaa spravidla mávajú nižší tlak, nesúvisí to s nižším rizikom úmrtia. Holandský tím vedcov pripisuje zásluhy antioxidantom a flavonolom, ktoré zlepšujú kvalitu buniek krvných ciev a tým vlastne znižujú možnosti prepuknutia ochorení týkajúcich sa vysokého cholesterolu v krvi. Takto jednoducho sa dá predchádzať nielen infarktom. Antioxidanty a flavonoly chránia aj pred rakovinou a ochoreniami pľúc.
Do pozorovania sa zapojilo 470 mužov vo veku od 65 do 84 rokov. Odborníci ich testovali celých pätnásť rokov. Jedna tretina z nich kakao nekonzumovala vôbec. Muži, ktorí sa kakau nebránili, denne prijali priemerne 4,2 gramu kakaa na osobu.
Spomedzi všetkých pozorovaných zomrelo v rokoch 1985 - 2000 až 314 mužov, pričom častejšie umierali muži, ktorí kakao nekonzumovali.
(sita)