FOTO - INTERNET |
Brokolica
Zelenina s typickou jemne horkastou chuťou sa vyznačuje vlastnosťami, ktoré posilňujú organizmus a pôsobia preventívne najmä proti vzniku rakoviny. Viaceré výskumy potvrdili, že u ľudí, ktorí konzumovali túto hlúbovitú zeleninu denne, sa výrazne znížil výskyt rakoviny najmä hrubého čreva. Prítomnosť železa chráni človeka pred anémiou a obsah betakaroténu a vitamínov C a E zase pred srdcovocievnymi ochoreniami, infarktom a sivým zákalom oka. Vysoký obsah kyseliny listovej pomáha tehotným ženám, pretože redukuje riziko rázštepu chrbtice plodu. Je to plnohodnotná zelenina, ktorá by pre svoje nutričné hodnoty nemala chýbať v jedálnom lístku. Pre dosiahnutie efektu v rámci prevencie treba týždenne trikrát zjesť asi 150 gramov najmä odrody s fialovými výhonkami alebo zelenej brokolice.
Niekomu postačí jednoduchý recept - ružičky zeleniny necháme krátko povariť vo vode alebo v pare a prípadne prelejeme šalátovým dresingom alebo majonézovou omáčkou. Iný to rád horúce. K chutnej večeri potrebujeme dve pokrájané žemle, ktoré opražíme na posekanej cibuľke. Pridáme asi 500 g krátko povarených brokolicových ružičiek,
150 g mäkkej salámy alebo údeného mäsa, mleté čierne korenie a postrúhaný muškátový orech. Masu zalejeme 100 ml mlieka, necháme prejsť varom a rozotrieme do vymastenej misy z jenského skla. Zalejeme 2 rozšľahanými a osolenými vajciami zmiešanými so smotanou a postrúhaným syrom. Zapečené podávame so zemiakovou kašou a sezónnym šalátom.
Pri výbere brokolice sa vyhýbame drevnatému hlúbu a zhnednutej ružici, ktorá má horkastú chuť. Uskladňujeme ju zabalenú vo fólii na najteplejšom mieste chladničky a čo najrýchlejšie spotrebujeme. (bes)