SME
Sobota, 18. január, 2020 | Meniny má Bohdana

Zdravie z kuchyne

Mrkva

ILUSTRAČNÉ FOTO - INTERNET

Mrkva

Oranžovú farbu tejto chutnej koreňovej zeleniny spôsobujú karotény, ktoré sa v organizme menia na vitamín A. Prítomnosť betakaroténu chráni pravidelných konzumentov mrkvy pred rakovinou pľúc. Dokonca riziko vzniku tejto choroby pre svoj organizmus môžu znižovať aj aktívni fajčiari. Stačí jedna veľká surová mrkva denne. Úspešne sa konzumáciou karotky darí odolávať aj rakovine močového mechúra, hrdla, hrtana, pažeráka, prostaty a hrubého čreva. Aj ľudia s vysokou hladinou cholesterolu v krvi by mali pravidelne zaraďovať túto zeleninu do svojho jedálneho lístka. Dokonca sa osvedčila ako úspešný likvidátor hlíst a otráv z potravín.

Mrkva ovplyvňuje jedlá výraznou farbou i chuťou. Mladšia jarná odroda má sladšiu, lahodnejšiu chuť, jesenná skôr plnšiu, ale má vyšší obsah betakaroténu. Aj keď sa betakarotén varením neničí, mnohí mrkvu konzumujú najradšej surovú. Postrúhanú na tenké rezančeky ju môžeme pridávať do šalátov, ale výborná je z nej aj nátierka. Dve väčšie mrkvy a zopár reďkoviek najemno postrúhame a zmiešame so 150 g tvarohu, 50 g masla a dvoma natvrdo uvarenými a posekanými vajcami. Osolíme, dobre premiešame a môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany, aby sa lepšie rozotierala na chlieb.

Kto uprednostňuje sladkosti, môže skúsiť mrkvové guľky. Asi 500 g postrúhanej mrkvy povaríme v sirupe z vody, kryštálového cukru a citrónovej kôry. Po vychladnutí masu dochutíme citrónovou šťavou a sformujeme z nej guľky, ktoré necháme trochu vyschnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.

Mrkvu skladujeme v studenej komore alebo na najteplejšom mieste v chladničke, tak si zachová chrumkavosť. Kedže na povrchu absorbuje pesticídy a zvyšky postrekov, treba ju pred konzumáciou alebo varením ošúpať. (bes)

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 16 682
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 104
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 187
  4. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 887
  5. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 8 871
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 8 804
  7. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 171
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 066
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 878
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 160