SME

Vlašský orech znižuje riziko smrteľného infarktu

Vlašský orech, najrozšírenejší druh orechov v našom regióne, je zdrojom polynesaturovaných mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť. Kyselina alfalinolénová a linolová eliminujú riziko smrteľného infarktu a pôsobia proti krvným zrazeninám a ...

Orechy sú významným zdrojom mastných kyselín, ktoré znižujú riziko infarktu a pôsobia proti krvným zrazeninám a zápalom.


ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR


Vlašský orech, najrozšírenejší druh orechov v našom regióne, je zdrojom polynesaturovaných mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť. Kyselina alfalinolénová a linolová eliminujú riziko smrteľného infarktu a pôsobia proti krvným zrazeninám a zápalom, znižujú tiež hladinu tukov krvi, krvný tlak a choresterol. Jeho hladina viditeľne klesne už po štyroch týždňoch pravidelnej konzumácie orechových jadier. Prítomnosť mastných kyselín omega 3 s protizápalovým účinkom garantuje zmiernenie ťažkostí reumatickej artritídy a používa sa aj v prípadoch svrbenia a šupinatej pokožky. Pre výživovú hodnotu a vysokú kalorickú koncentráciu sú vlašské orechy vhodnou potravinou pre rekonvalescentov a ľudí trpiacich nechutenstvom. Denne stačí skonzumovať asi päť orechov, pri väčšom množstve hrozí prírastok na váhe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Orechové jadrá nepečieme alebo nevaríme na silnom ohni, pretože prítomné tuky ľahko horia a oxidujú. Vlašské orechy dodajú jedlám sladkastú chuť, preto sú vhodné do šalátov, ryžových jedál, pri príprave hydiny a najmä sladkých koláčov.

Jednoduchý recept na orechy v mede zvládne každý. Do 250 ml vody dáme zvariť 4 lyžice práškového cukru a lyžicu jablčného octu a do hotového sirupu vložíme asi pol kilogramu olúpaných jadier vlašských orechov. Necháme trochu schladiť a primiešame asi 200 ml včelieho medu. Zmes potom plníme do pohárov a sterilizujeme. Môžeme ju vychutnávať ako sladkú maškrtu alebo pridávať do ovocných šalátov.

Zásadne kupujeme len orechy v škrupine alebo lúpané jadrá vákuovo balené. Sekané i mleté orechy na vzduchu ľahko oxidujú a potom stuchnú. Orechy skladujeme na chladnom, tmavom mieste, v škrupine ich môžeme aj zamraziť. Staršie vlašské orechy zbavíme horkastých šupiek, keď ich zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej vychladnúť. Potom ich ľahko ošúpeme. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 699
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 206
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 135
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 059
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 934
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 786
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 321
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu