SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

U nás sa vraj potraviny neožarujú

Hrôzostrašné správy, čo všetko obsahujú potraviny, nás uvádzajú do letargie. Už neveríme ničomu, nič už nie je čisté. Potom sa upokojíme a ideme si na trh kúpiť napríklad hrozno. Obzeráme si, ktoré vyzerá najčerstvejšie a keď po krásnych zrelých strapcoch

siahame, dorazí nás susedný predavač.

„Paničko, hento si nekupujte, pozrite na tie stonky, veď to je ožiarené, kuknite sem, jak má správne hrozno vyzerať,“ šepká spiklenecky trhovník.

Nekúpite ani jedno, ani druhé. Máte pocit, že je to finta predavača ako odradiť, aby ste kúpili to jeho. Ale vŕta vám to v hlave. O čom to rozpráva? V živote som nepočul, že by sa potraviny ožarovali.

Prečo sa ožarujú potraviny?

Možno viacerí o tom nepočuli. V USA sa dlhé roky vynakladalo obrovské úsilie, aby to tak aj ostalo.

Skryť Vypnúť reklamu

Ožarujú sa najrozličnejšie potraviny ako zemiaky, pšenica, pšeničná múka, bravčové mäso, niekoľko desiatok druhov čajovín, semená, čaj a ostatné. Ožarovanie je podľa niektorých odborníkov výborný prostriedok na predĺženie skladovateľnosti, nespôsobuje rádiokaktivitu potravín, ožiarené potraviny sú vraj zdravé a bezpečné. Nie je však seriózne dokázané, že výživné látky v potravinách aj zostali.

Podľa dostupnej literatúry nemeckí vedci prišli na toľko nezdravých účinkov, že Nemecko zakázalo ožarovanie potravín zákonom. Veľká Británia takisto. Podľa niektorých zdrojov je aj značné podozrenie, že za kampaňou za ožarovanie potravín sa neskrýva ani tak odhodlanie nakŕmiť svet, ako že je to trik ako sa zbaviť jadrového odpadu.

Je to údajne bezpečné

Skryť Vypnúť reklamu

Aký má názor na ožarovanie potravín riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč?

„Táto problematika sa znova otvára na medzinárodných odborných fórach. Je to jedna z techník a technológie ochrany potravín. Ľudia sa toho boja, lebo to berú ako Černobyľ. No nie je to pravda, pri ožiarení potravín sa používa len vlnenie, zjednodušene povedané len to svetlo, nie tá žiarovka. V prípade ožiarenia je to ako pri röntgenovaní u lekára, zdroj je kdesi inde, len vás to presvieti. Presne tak je to s potravinou,“ vysvetlil Ing. Kováč. Na otázku, či to považuje za bezpečnú techniku, odpovedal súhlasne.

„Pri daných hladinách, ktoré sú akceptovateľné Svetovou zdravotníckou organizáciou aj FAO to možno považovať za bezpečnú techniku,“ tvrdí Ing. Kováč. Podľa jeho slov sa však táto metóda u nás absolútne nepoužíva.

Skryť Vypnúť reklamu

V bývalom Československu sa ožarovali isté produkty, ako napríklad vata v zdravotníctve, v niektorých výskumných ústavoch sa používala technika ožarovania aj u hydiny, riešila sa tak aj otázka zlepšenia mikrobiologických hodnôt skladovania cibule, cesnaku a iných zaujímavých potravín, ktoré sú na špičke pyramídy zdravotne hodnotných potravín.

Otázka dnes znie: Dovážame ožarované potraviny a sú vôbec označené, keď aj v USA si spotrebiteľské organizácie až po tuhom boji ich označovanie vynútili? V Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej inšpekcii nás viacerí pracovníci ubezpečili, že k nám sa takéto výrobky nedovážajú. (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 883
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 854
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 736
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 587
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 676
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 367
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 586
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 540
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 365
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 133
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.

Čo musíte vedieť o celoplošnom testovaní? Ministerstvo zverejnilo postup

Testovanie na koronavírus sa uskutoční počas troch víkendov.

Testovanie ľudí pred nemocnicou na Kramároch.
Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Momentka z Giro d'Italia 2020.