U nás sa vraj potraviny neožarujú

Hrôzostrašné správy, čo všetko obsahujú potraviny, nás uvádzajú do letargie. Už neveríme ničomu, nič už nie je čisté. Potom sa upokojíme a ideme si na trh kúpiť napríklad hrozno. Obzeráme si, ktoré vyzerá najčerstvejšie a keď po krásnych zrelých strapcoch

siahame, dorazí nás susedný predavač.

„Paničko, hento si nekupujte, pozrite na tie stonky, veď to je ožiarené, kuknite sem, jak má správne hrozno vyzerať,“ šepká spiklenecky trhovník.

Nekúpite ani jedno, ani druhé. Máte pocit, že je to finta predavača ako odradiť, aby ste kúpili to jeho. Ale vŕta vám to v hlave. O čom to rozpráva? V živote som nepočul, že by sa potraviny ožarovali.

Prečo sa ožarujú potraviny?

Možno viacerí o tom nepočuli. V USA sa dlhé roky vynakladalo obrovské úsilie, aby to tak aj ostalo.

Ožarujú sa najrozličnejšie potraviny ako zemiaky, pšenica, pšeničná múka, bravčové mäso, niekoľko desiatok druhov čajovín, semená, čaj a ostatné. Ožarovanie je podľa niektorých odborníkov výborný prostriedok na predĺženie skladovateľnosti, nespôsobuje rádiokaktivitu potravín, ožiarené potraviny sú vraj zdravé a bezpečné. Nie je však seriózne dokázané, že výživné látky v potravinách aj zostali.

Podľa dostupnej literatúry nemeckí vedci prišli na toľko nezdravých účinkov, že Nemecko zakázalo ožarovanie potravín zákonom. Veľká Británia takisto. Podľa niektorých zdrojov je aj značné podozrenie, že za kampaňou za ožarovanie potravín sa neskrýva ani tak odhodlanie nakŕmiť svet, ako že je to trik ako sa zbaviť jadrového odpadu.

Je to údajne bezpečné

Aký má názor na ožarovanie potravín riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč?

„Táto problematika sa znova otvára na medzinárodných odborných fórach. Je to jedna z techník a technológie ochrany potravín. Ľudia sa toho boja, lebo to berú ako Černobyľ. No nie je to pravda, pri ožiarení potravín sa používa len vlnenie, zjednodušene povedané len to svetlo, nie tá žiarovka. V prípade ožiarenia je to ako pri röntgenovaní u lekára, zdroj je kdesi inde, len vás to presvieti. Presne tak je to s potravinou,“ vysvetlil Ing. Kováč. Na otázku, či to považuje za bezpečnú techniku, odpovedal súhlasne.

„Pri daných hladinách, ktoré sú akceptovateľné Svetovou zdravotníckou organizáciou aj FAO to možno považovať za bezpečnú techniku,“ tvrdí Ing. Kováč. Podľa jeho slov sa však táto metóda u nás absolútne nepoužíva.

V bývalom Československu sa ožarovali isté produkty, ako napríklad vata v zdravotníctve, v niektorých výskumných ústavoch sa používala technika ožarovania aj u hydiny, riešila sa tak aj otázka zlepšenia mikrobiologických hodnôt skladovania cibule, cesnaku a iných zaujímavých potravín, ktoré sú na špičke pyramídy zdravotne hodnotných potravín.

Otázka dnes znie: Dovážame ožarované potraviny a sú vôbec označené, keď aj v USA si spotrebiteľské organizácie až po tuhom boji ich označovanie vynútili? V Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej inšpekcii nás viacerí pracovníci ubezpečili, že k nám sa takéto výrobky nedovážajú. (uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 477
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 886
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 141
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 282
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 400
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 895
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 853
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 807
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 726
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 444

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Keď antibiotiká nefungujú. Skutočné príbehy ukazujú nebezpečnú budúcnosť

Odolné baktérie sú skutočná hrozba. Nesprávne užívanie antibiotík už má svoje obete.

Päť dôvodov prečo sa oplatí piť harmančekový čaj

Ako hodnotí liečivé účinky kamilkového čaju veda.

Choré srdce, alebo depresia môže závisieť od mesiaca narodenia

S konkrétnym mesiacom narodenia môže súvisieť viac ako päťdesiat ochorení.

Mozog nepotrebuje rásť. Pre bunky robí konkurz

Ako je možné, že sa pribúdajúcimi vedomosťami mozog nenafúkne.