SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

U nás sa vraj potraviny neožarujú

Hrôzostrašné správy, čo všetko obsahujú potraviny, nás uvádzajú do letargie. Už neveríme ničomu, nič už nie je čisté. Potom sa upokojíme a ideme si na trh kúpiť napríklad hrozno. Obzeráme si, ktoré vyzerá najčerstvejšie a keď po krásnych zrelých strapcoch

siahame, dorazí nás susedný predavač.

„Paničko, hento si nekupujte, pozrite na tie stonky, veď to je ožiarené, kuknite sem, jak má správne hrozno vyzerať,“ šepká spiklenecky trhovník.

Nekúpite ani jedno, ani druhé. Máte pocit, že je to finta predavača ako odradiť, aby ste kúpili to jeho. Ale vŕta vám to v hlave. O čom to rozpráva? V živote som nepočul, že by sa potraviny ožarovali.

Prečo sa ožarujú potraviny?

Možno viacerí o tom nepočuli. V USA sa dlhé roky vynakladalo obrovské úsilie, aby to tak aj ostalo.

Skryť Vypnúť reklamu

Ožarujú sa najrozličnejšie potraviny ako zemiaky, pšenica, pšeničná múka, bravčové mäso, niekoľko desiatok druhov čajovín, semená, čaj a ostatné. Ožarovanie je podľa niektorých odborníkov výborný prostriedok na predĺženie skladovateľnosti, nespôsobuje rádiokaktivitu potravín, ožiarené potraviny sú vraj zdravé a bezpečné. Nie je však seriózne dokázané, že výživné látky v potravinách aj zostali.

Podľa dostupnej literatúry nemeckí vedci prišli na toľko nezdravých účinkov, že Nemecko zakázalo ožarovanie potravín zákonom. Veľká Británia takisto. Podľa niektorých zdrojov je aj značné podozrenie, že za kampaňou za ožarovanie potravín sa neskrýva ani tak odhodlanie nakŕmiť svet, ako že je to trik ako sa zbaviť jadrového odpadu.

Je to údajne bezpečné

Skryť Vypnúť reklamu

Aký má názor na ožarovanie potravín riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč?

„Táto problematika sa znova otvára na medzinárodných odborných fórach. Je to jedna z techník a technológie ochrany potravín. Ľudia sa toho boja, lebo to berú ako Černobyľ. No nie je to pravda, pri ožiarení potravín sa používa len vlnenie, zjednodušene povedané len to svetlo, nie tá žiarovka. V prípade ožiarenia je to ako pri röntgenovaní u lekára, zdroj je kdesi inde, len vás to presvieti. Presne tak je to s potravinou,“ vysvetlil Ing. Kováč. Na otázku, či to považuje za bezpečnú techniku, odpovedal súhlasne.

„Pri daných hladinách, ktoré sú akceptovateľné Svetovou zdravotníckou organizáciou aj FAO to možno považovať za bezpečnú techniku,“ tvrdí Ing. Kováč. Podľa jeho slov sa však táto metóda u nás absolútne nepoužíva.

Skryť Vypnúť reklamu

V bývalom Československu sa ožarovali isté produkty, ako napríklad vata v zdravotníctve, v niektorých výskumných ústavoch sa používala technika ožarovania aj u hydiny, riešila sa tak aj otázka zlepšenia mikrobiologických hodnôt skladovania cibule, cesnaku a iných zaujímavých potravín, ktoré sú na špičke pyramídy zdravotne hodnotných potravín.

Otázka dnes znie: Dovážame ožarované potraviny a sú vôbec označené, keď aj v USA si spotrebiteľské organizácie až po tuhom boji ich označovanie vynútili? V Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej inšpekcii nás viacerí pracovníci ubezpečili, že k nám sa takéto výrobky nedovážajú. (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Hudbou proti holorubom.
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 15 191
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 005
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 903
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 332
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 331
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 231
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 282
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 5 981
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 900
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 853
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veronika Remišová.

Nedá sa nič robiť, bude to trápne.


13. jún
Lekár Pavel Malovič (je v strede).

Ako vyzerá práca dopingového komisára na ME vo futbale?


Pavol Spál 2 h
Adrián Szabó ide do väzby.

NAKA zadržala Szabóa 3. júna.


TASR 4 h
Silné nežiadúce účinky po niektorých vakcínach a ich nedostatok otvárajú otázku možného mixu vakcín pri prvej a druhej dávke.

Štúdia naznačila väčšiu ochranu.


22 h

Neprehliadnite tiež

Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


5 h
Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún
Liek Aduhelm.

Za posledných takmer 20 rokov nebol na liečbu schválený žiaden iný nový liek.


TASR 7. jún
Kŕčové žily zvykne sprevádzať pocit ťažkých nôh, pálenie, tŕpnutie či nočné kŕče v nohách.

Kŕčové žily sa v lete zvyknú zhoršovať.


7. jún