SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Ovos

Avena sativa

Pochádza pravdepodobne z divorastúcich predkov na Blízkom východe. Vytvára typické súkvetia, klásky visia z konárikov, vyrastajúcich zo široko oddialených kolienok stebla. Klások je súčasť klasu, v ktorom je uložené zrno. Poznáme niekoľko druhov ovsa: siaty, východný, hrebienkový a hluchý-ovsiha.

Ovos sa pestuje najmä v Európe na chudobných pôdach a v suchších oblastiach, u nás v horských a podhorských. Skoré druhy ovsa potrebujú na dozretie 120 dní, preto sa môžu pestovať vo vyšších polohách s krátkym letom. V USA sa v polovici minulého storočia zo spracovania ovsa vyvinul veľký potravinársky priemysel, založený na ovsených vločkách, ktorý sa neskôr rozšíril do Európy a iných častí sveta. Zo všetkých obilnín obsahuje práve ovos najviac bielkovín. Ukázalo sa však, že nemenej zaujímavá je aj vitamínová zložka ovseného zrna i jeho vláknina.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzi ovsené rastliny patrí aj ovsiha. Je to častá burina obilných polí. Skoro dozrieva a kým sa zberá hlavná plodina, semená buriny sú už v pôde pripravené na budúcu sezónu.

Kedysi bol ovos strategickou surovinou, pretože sa pestoval najmä ako krmivo pre kone a kone boli významnou časťou armády. Dávka ovsa sa dávala do „tašky“, podobnej dnešným handrovým vakom, a zavesila sa koňovi na hlavu. Vo voľných chvíľach kone vyžierali obsah svojich vriec a žuvali ovos ako žuvačku.

Naši predkovia si cenili ovos nielen ako zdroj jadrového krmiva pre kone, ale aj pre kŕmnu slamu, ktorá je mäkšia a bohatšia na živiny ako slama ražná či pšeničná.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 907
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 801
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 711
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 624
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 981
  6. Po Slovensku na motorke 6 319
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 292
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 789
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 749
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 356
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


8 h
Matia Lenická

Čakanie nič nevyriešilo, je načase sa o svoje práva biť.


16. jún
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


8 h