SME

Zdravie z kuchyne

Cesnak si cenili aj starí Egypťania

Cesnak je výborným antibiotikom pri infekciách a u ľudí, ktorí ho pravidelne konzumujú, znižuje aj riziko rakoviny žalúdka. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV

Cesnak si cenili aj starí Egypťania

Liečivé účinky cesnaku poznali už starovekí Gréci a Egypťania. K nám sa toto aromatické korenie dostalo zo stepí strednej Ázie. Hoci sa pestuje aj u nás, najväčším dovozcom je Čína. Cesnak je ideálym antibiotikom pri infekciách, či už chrípke, nachladnutí, opare alebo zápale žalúdka a tenkého čreva. Pomáha pri bolestiach kŕčových žíl, črevných kolikách, zápche a nafukovaní. Znižuje tiež vysoký krvný tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi a rozširuje krvné cievy, čím znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Jeho úspešný boj proti artérioskleróze, mŕtvici a cukrovke dopĺňa ešte protirakovinový účinok. Výskumy potvrdili, že u ľudí, ktorí konzumovali cesnak pravidelne, sa výrazne znížilo riziko rakoviny žalúdka. Ak si chceme zabezpečiť srdce v zdravom stave, mali by sme denne jesť 1 až 2 strúčiky cesnaku, najlepšie v surovom stave. Rovnaké množstvo je dostatočnou prevenciou aj proti infekciám.

Ak sa chceme zbaviť charakteristického zápachu, cesnak krátko povaríme, ale tým znižujeme jeho liečivé účinky. Možno však postačí po aromatickom olovrante vypiť šálku čerstvého mlieka, prípadne požuť petržlen alebo zrnko kávy. Po rozkrájaní alebo rozdrvení by sme mali cesnak skonzumovať ihneď, pretože sa uvoľňujú oleje a tie podporujú tvorbu liečivých zložiek síry, ktoré však rýchlo vyprchajú.

Cesnak je pre svoju chuť a vôňu obľúbenou prísadou do jedál. Používa sa pri úprave rýb, hydiny, zveriny, ale najmä baraniny a jahňaciny. Vynikajúci je do omáčok k cestovinám alebo dressingov na rôzne šaláty, na dochutenie polievok a omáčok. Nenáročnú polievku si pripravíme tak, že si do taniera roztlačíme 2 strúčiky cesnaku, posypeme ich strúhaným syrom a zalejeme hotovým mäsovým vývarom. Premiešame a navrch položíme opražené kocky žemle, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou. Rýchlu večeru si pripravíme zmiešaním 250 ml kyslej smotany so 150 g nastrúhaného syra. Zmes ochutíme soľou a 5 strúčikmi rozdrveného cesnaku a natrieme na krajce tmavého chleba.

Hlávky cesnaku treba uchovávať na chladnom, tmavom a suchom mieste, ak chceme čerstvé strúčiky konzumovať po celý rok. Môžeme ho spracovať na cesnakovú pastu, pokrájaný na plátky usušiť alebo celé strúčiky zamraziť, vtedy však už strácajú jeho liečivé účinky silu. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 143
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 14 918
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 991
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 594
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 487
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 996
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 386
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu