Berlín 14. marca (TASR) - Rastlinné potraviny hnojené prírodným organickým hnojivom chránia účinnejšie pred chorobami srdca a rakovinou ako zelenina a ovocie prihnojované rôznymi umelými látkami.
Najnovšie bádanie vedcov z univerzity v škótskom Edinburghu prinieslo poznatky, že úžitkové rastliny, pestované napríklad na rašelinovom základe s prídavkom kompostu, obsahujú veľké množstvo kyseliny salicylovej. Táto chemická látka, ktorá je hlavnou zložkou acylpyrínu, je jedným z najúčinnejších prírodných protizápalových prostriedkov a má výborné účinky v prevencii chorôb srdca a nádorových ochorení tráviaceho traktu, informuje nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na britský časopis New Scientist.
Rastliny si kyselinu salicylovú vytvárajú ako obranný prostriedok proti parazitom.
Ušľachtilé plodiny, ktoré sa pestujú na pôde obohatenej organickým hnojivom, sa dostávajú do kontaktu so škodcami veľmi často. Príroda ich teda núti, aby si vytvárali aj oveľa viac kyseliny salicylovej a ukladali si ju do všetkých častí.