výskumy. Ľuďom, ktorí denne konzumovali dve až tri jablká, sa v priebehu mesiaca znížila jeho hladina o desať percent. Toto ovocie je výborným pomocníkom pri problémoch so zápchou i hnačkou a osvedčilo sa aj ako prostriedok proti artritíde, reumatizmu a dne. Jablká totiž pri trávení odvádzajú z organizmu škodlivé látky, čo prináša úľavu ľuďom, ktorí majú ťažkosti s kĺbmi. Jablková šťava má tiež antibakteriálne účinky a dužina, šupka i šťava obsahujú látky, ktoré ničia vírusy obrny a zvyšujú odolnosť proti chorobám. Jablká treba jesť neošúpané a surové, pretože tak skonzumujeme viac vlákniny i vitamínu C. Treba však korigovať pitie jablkovej šťavy, pretože najmä u detí podporuje kazivosť zubov a hnačku. Zhnednutá môže dokonca povzbudiť vznik karcinogénnych zložiek.
Jablko má v našej kuchyni bohaté využitie. Je vhodné na prípravu ovocných i zemiakových šalátov, najčastejšie sa však používa pri pečení koláčov, závinov a buchiet. Aby pokrájané jablko nezhnedlo, pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Vitamíny zachovávame prípravou džemov, sirupov alebo muštov, prípadne zamrazením pokrájaných rezov. Jablčné šupky môžeme usušiť v rúre a uzatvoriť do zaváraninových pohárov. Počas celého roka si z nich varíme chutný čaj s vôňou jesene. Stačí za hrsť šupiek zaliať horúcou vodou, precediť, osladiť a ochutiť citrónovou šťavou.
Jablká, ktoré sú väčšinou chemicky ošetrované, by sme mali vždy poriadne poumývať. Skladujeme ich v chladničke alebo na chladnom mieste.
(bes)