SME

Zdravie z kuchyne

Hrach je bohatší na vitamíny ako pečienka

Hrášok znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.


ILUSTRAČNÉ FOTO - INTERNET


Hrach je bohatší na vitamíny ako pečienka

Konzumovať hrášok by sme mali po celý rok, pretože patrí k zdraviu osožným potravinám. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko vzniku srdcových chorôb. Pomáha ustáliť hladinu energie v krvi, pretože ako potravina bohatá na rozpustné látky zostáva dlhšie v žalúdku, čo spôsobuje postupný vzostup a pokles hladiny cukru. Ako potravina bohatá na proteíny, železo, zinok, kyselinu listovú, vitamíny B a C, karotény a vlákniny konkuruje svojím zložením pečienke. Hrach je v prvom rade najbohatším zdrojom vitamínu Bt (tiamínu), dokonca ho obsahuje viac ako pečienka. Jeho nedostatkom často trpia ľudia žijúci v strese, starší ľudia, silní alkoholici a tí, čo sa stravujú v závodných jedálňach. Výskumy ukázali, že denným prísunom 0,8 mg vitamínu Bt sa pacientom zlepšil spánok, chuť do jedla a dobrá nálada. Predstavovalo to asi 150-gramovú porciu krátko vareného čerstvého hrachu. Pri mrazenom sa množstvo prítomných vitamínov redukuje asi na 40 percent. Sterilizovaný hrášok sa neodporúča, lebo konzervovaním stráca väčšinu živín a obsahuje veľa soli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvý alebo rozmrazený hrášok je obľúbeným doplnkom šalátov pre charakteristickú chuť a výraznú farebnosť. Často sa pridáva do príloh pripravených z ryže alebo na ochutenie omáčky duseného či pečeného mäsa, do slaných plniek vhodných do hydiny a samozrejme do zeleninových a mäsových polievok. Chutný je aj jarný prívarok, ktorý pripravíme z čerstvého vylúpaného hrášku. Trochu ho popražíme na roztopenom masle, osolíme, osladíme kryštálovým cukrom, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Potom posypeme mletým čiernym korením i hladkou múkou, popražíme a dolejeme trochu vody, prípadne mlieka. Ak treba, dochutíme soľou a cukrom a napokon primiešame posekanú petržlenovú vňať.

Čerstvý, chrumkavý hrášok uskladnený v chladničke skonzumujme do dvoch dní. Ak ho zamrazíme v mikroténových vrecúškach, vydrží šesť mesiacov. Môžeme ho predtým krátko povariť, pred naporcovaním ho však necháme odkvapkať. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 78 744
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 399
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 112
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 444
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 974
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 222
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 205
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 289
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu