SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Zdravie z kuchyne

Hrach je bohatší na vitamíny ako pečienka

Hrášok znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

ILUSTRAČNÉ FOTO - INTERNET

Hrach je bohatší na vitamíny ako pečienka

Konzumovať hrášok by sme mali po celý rok, pretože patrí k zdraviu osožným potravinám. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko vzniku srdcových chorôb. Pomáha ustáliť hladinu energie v krvi, pretože ako potravina bohatá na rozpustné látky zostáva dlhšie v žalúdku, čo spôsobuje postupný vzostup a pokles hladiny cukru. Ako potravina bohatá na proteíny, železo, zinok, kyselinu listovú, vitamíny B a C, karotény a vlákniny konkuruje svojím zložením pečienke. Hrach je v prvom rade najbohatším zdrojom vitamínu Bt (tiamínu), dokonca ho obsahuje viac ako pečienka. Jeho nedostatkom často trpia ľudia žijúci v strese, starší ľudia, silní alkoholici a tí, čo sa stravujú v závodných jedálňach. Výskumy ukázali, že denným prísunom 0,8 mg vitamínu Bt sa pacientom zlepšil spánok, chuť do jedla a dobrá nálada. Predstavovalo to asi 150-gramovú porciu krátko vareného čerstvého hrachu. Pri mrazenom sa množstvo prítomných vitamínov redukuje asi na 40 percent. Sterilizovaný hrášok sa neodporúča, lebo konzervovaním stráca väčšinu živín a obsahuje veľa soli.

Čerstvý alebo rozmrazený hrášok je obľúbeným doplnkom šalátov pre charakteristickú chuť a výraznú farebnosť. Často sa pridáva do príloh pripravených z ryže alebo na ochutenie omáčky duseného či pečeného mäsa, do slaných plniek vhodných do hydiny a samozrejme do zeleninových a mäsových polievok. Chutný je aj jarný prívarok, ktorý pripravíme z čerstvého vylúpaného hrášku. Trochu ho popražíme na roztopenom masle, osolíme, osladíme kryštálovým cukrom, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Potom posypeme mletým čiernym korením i hladkou múkou, popražíme a dolejeme trochu vody, prípadne mlieka. Ak treba, dochutíme soľou a cukrom a napokon primiešame posekanú petržlenovú vňať.

Čerstvý, chrumkavý hrášok uskladnený v chladničke skonzumujme do dvoch dní. Ak ho zamrazíme v mikroténových vrecúškach, vydrží šesť mesiacov. Môžeme ho predtým krátko povariť, pred naporcovaním ho však necháme odkvapkať. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  3. Spacák na kozmetiku?
  4. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  6. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  1. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  8. Spacák na kozmetiku?
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 28 637
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 223
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 146
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 881
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 920
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 349
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 984
  8. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 409
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu