SME

Zdravie z kuchyne

Hrach je bohatší na vitamíny ako pečienka

Hrášok znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

ILUSTRAČNÉ FOTO - INTERNET

Hrach je bohatší na vitamíny ako pečienka

Konzumovať hrášok by sme mali po celý rok, pretože patrí k zdraviu osožným potravinám. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko vzniku srdcových chorôb. Pomáha ustáliť hladinu energie v krvi, pretože ako potravina bohatá na rozpustné látky zostáva dlhšie v žalúdku, čo spôsobuje postupný vzostup a pokles hladiny cukru. Ako potravina bohatá na proteíny, železo, zinok, kyselinu listovú, vitamíny B a C, karotény a vlákniny konkuruje svojím zložením pečienke. Hrach je v prvom rade najbohatším zdrojom vitamínu Bt (tiamínu), dokonca ho obsahuje viac ako pečienka. Jeho nedostatkom často trpia ľudia žijúci v strese, starší ľudia, silní alkoholici a tí, čo sa stravujú v závodných jedálňach. Výskumy ukázali, že denným prísunom 0,8 mg vitamínu Bt sa pacientom zlepšil spánok, chuť do jedla a dobrá nálada. Predstavovalo to asi 150-gramovú porciu krátko vareného čerstvého hrachu. Pri mrazenom sa množstvo prítomných vitamínov redukuje asi na 40 percent. Sterilizovaný hrášok sa neodporúča, lebo konzervovaním stráca väčšinu živín a obsahuje veľa soli.

Čerstvý alebo rozmrazený hrášok je obľúbeným doplnkom šalátov pre charakteristickú chuť a výraznú farebnosť. Často sa pridáva do príloh pripravených z ryže alebo na ochutenie omáčky duseného či pečeného mäsa, do slaných plniek vhodných do hydiny a samozrejme do zeleninových a mäsových polievok. Chutný je aj jarný prívarok, ktorý pripravíme z čerstvého vylúpaného hrášku. Trochu ho popražíme na roztopenom masle, osolíme, osladíme kryštálovým cukrom, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Potom posypeme mletým čiernym korením i hladkou múkou, popražíme a dolejeme trochu vody, prípadne mlieka. Ak treba, dochutíme soľou a cukrom a napokon primiešame posekanú petržlenovú vňať.

Čerstvý, chrumkavý hrášok uskladnený v chladničke skonzumujme do dvoch dní. Ak ho zamrazíme v mikroténových vrecúškach, vydrží šesť mesiacov. Môžeme ho predtým krátko povariť, pred naporcovaním ho však necháme odkvapkať. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 245
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 756
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 864
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 636
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 567
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu