SME

Pomaranče proti rakovine

Pomaranče sú bohatým zdrojom vitamínu C. Keďže ich jeme v surovom stave, neprichádzame o žiadne živiny užitočné pre náš organizmus, či už vápnik, kyselinu listovú alebo draslík. Aj keď mnohí preferujú výhradne pomarančovú šťavu, lepšie je jesť celé ...

ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR


Pomaranče sú bohatým zdrojom vitamínu C. Keďže ich jeme v surovom stave, neprichádzame o žiadne živiny užitočné pre náš organizmus, či už vápnik, kyselinu listovú alebo draslík. Aj keď mnohí preferujú výhradne pomarančovú šťavu, lepšie je jesť celé plody, pretože obsahujú vlákninu. Vitamín C a flavonoidy v pomarančoch pomáhajú zvyšovať odolnosť proti infekciám i celkovú obranyschopnosť organizmu. Posilňujú tiež steny buniek a podporujú krvný obeh vo vlásočniciach. Ich konzumáciou znižujeme riziko vzniku niekoľkých druhov rakoviny, najmä žalúdka, a vďaka pektínu, ktorý sa nachádza v šupke, aj hladinu cholesterolu v krvi. Červené pomaranče obsahujú viac karoténov. Denne stačí zjesť 100 gramov tohto citrusového ovocia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pomaranče sú vhodné do šalátov, ale aj na dochutenie mäsových jedál a môže sa z nich pripraviť chutný kompót alebo marmeláda. Pri príprave vitamínovej bomby môžeme pridať aj jedno kiwi a koliesko ananásu, alebo pomarančový šalát jednoducho ochutíme posekanými orechmi a medom vymiešaným s citrónovou šťavou. Zaujímavou je aj kombinácia pomaranča a jemných údenín. Toto južné ovocie je vhodné aj na prípravu zákuskov a tort alebo šľahačkových pohárov a osviežujúcich nápojov.

Pomarančová kôra má dobré koreninové vlastnosti a je zdrojom pomarančového oleja, preto je dobré ju najemno postrúhanú pridávať do šalátov, pikantných jedál a na zdobenie zákuskov. Prípadne do kysnutého cesta a uvarenú v cukrovom náleve do perníkov a slivkových a tvarohových plniek. Ak ju chceme použiť, musíme pomaranče najprv vydrhnúť v horúcej mydlovej vode a potom dobre opláchnuť, aby sme kôru zbavili pesticídov alebo vosku.

SkryťVypnúť reklamu

Ženy, ktoré majú problémy s mastnou pleťou, môžu skúsiť sťahujúce účinky pleťovej masky z pomaranča. Stačí zbaviť ho kôry, nakrájať na tenšie kolieska a tie si poukladať na tvár. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu