FOTO - TASR |
Výskum súvislosti medzi konzumáciou tekvice a rakovinou kože či močového mechúra robili nezávisle od seba vedci v Austráli a USA a vo Francúzsku. Sledovali jedálny lístok starších ľudí.
Ako prevencia by sa tekvica mala podávať najmenej každý druhý deň.
Tekvica má skutočne široké uplatnenie v kuchyni. Môže sa používať na prípravu chutných polievok alebo prívarkov, ale môže byť aj súčasťou miešaných šalátov a sladkých koláčov. Pre výraznú chuť sa dobre znáša s ďumbierom, kari korením alebo kajenskou paprikou.
Tekvice majú hrubú kôru, preto sa dajú dlhšie skladovať. Menšie vydržia pri izbovej teplote 1 až 2 týždne, veľké záhradné dokonca niekoľko týždňov. Kôra by mala byť pevná a hladká. Pokrájané kúsky zabalené v alobale alebo mikroténovom vrecúšku môžeme v chladničke nechať asi 3 dni. Menšie plody majú jemnejšiu dužinu. V snahe zachovať si vzácne vitamíny aj pre zimné obodobie, ju môžeme zavárať. (bes)