Cesnak pochádza zo Strednej Ázie a patrí k najstarším kultúrnym rastlinám. Jeho liečivé účinky poznali už pred niekoľkými tisícročiami starí Egypťania, Babylončania a iní. Obsahuje podobné éterické oleje ako cibuľa, ale vo väčšom množstve. Pôsobí proti baktériám, ktoré spôsobujú hnačkové ochorenia, proti črevným parazitom, rozširuje cievy, znižuje tlak a považuje sa za účinný liek proti artérioskleróze. Existujú vyznávači cesnaku, ktorí hlásajú, že pôsobí i proti niektorým formám rakoviny.
Surový cesnak podľa výskumov pôsobí asi proti 50 druhom rôznych mikroorganizmov, ale v rôznej intenzite. Príroda však obyčajne nepracuje totalitne, preto existujú škodcovia, ktorí ho dokážu zdevastovať - napríklad háďatká.
Cesnak sa pestuje jarný, s menšími hlavičkami a lepšou skladovateľnosťou, a cesnak jesenný, ktorého hlávka je často rozpadavá, najmä keď na záhone prezrie. Ten má horšiu skladovateľnosť a vybraný zo zeme ľahko a akoby na povel „práchnivie“.
Existujú celkom úspešné pokusy cesnak konzervovať, nakladať ho do oleja, sušiť na nosičoch alebo vymrazovaním, ale najúčinnejší zostáva zatiaľ stále cesnak čerstvý. Nevedno, prečo sa u nás jednotlivé zložky v cesnakovej hlávke volajú strúčiky, keď prirovnanie k strúčiku žiada veľkú fantáziu. Krajší názov sa používa v češtine - pazúrik.
Hovorí sa, že pre dobré zdravie je užitočné zjesť týždenne aspoň dva „pazúriky“ cesnaku - s bielymi alebo fialovými obalmi. Plod je aj vo fialovom šate jemne nažltlý. Tradičná ľudová medicína ponúka recepty na prípravu rôznych cesnakových extraktov, alkoholických alebo vodných, ktoré potom v dávkovaní po kvapkách majú spôsobiť omladenie organizmu. Nedá sa to dokázať, ale o to dokázateľnejší je zápach, ktorý potom konzument dychom vylučuje. Odporuúča sa proti tomu zapiť užívaný liek mliekom.
ANASTÁZIA GINTEROVÁ