SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
ZDRAVIE Z KUCHYNE

Paradajky nás ochraňujú pred rakovinou aj infarktom

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky podobne ako zemiaky, s ktorými majú veľa spoločného. V 16. storočí sa dostali do južne položených krajín v Európe a dnes sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Podobnosť paradajky s červeným plodom ...

Paradajky sa podobajú na červené plody jedovatého ľuľkovca, preto tejto zelenine začali Európania dôverovať asi pred sto rokmi, hoci sa na kontinent dostala z Ameriky už v 16. storočí. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky podobne ako zemiaky, s ktorými majú veľa spoločného. V 16. storočí sa dostali do južne položených krajín v Európe a dnes sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Podobnosť paradajky s červeným plodom ľuľkovca, jedovatej rastliny, spôsobovala spočiatku obavy používať ho ako potravinu. Preto sa v masovom meradle uplatnili v nemeckej a severoamerickej kuchyni až začiatkom 20. storočia. Neodmysliteľnou súčasťou stravovania sa stali najmä v Taliansku a Španielsku.

Ako viaceré iné druhy zeleniny, aj paradajky majú antioxidačné účinky. Pre vysoký obsah vitamínu E a C a sčasti betakaroténu sa odporúčajú jesť pravidelne, lebo chránia organizmus pred srdcovými chorobami, sivým zákalom a niektorými druhmi rakoviny, najmä prostaty, ústnej dutiny, pažeráka žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Posilňuje aj imunitný systém organizmu. Rastlinná vláknina v dužine znižuje hladinu cholesterolu a zrýchľuje pohyb stolice v črevách. Paradajky sa odporúčajú konzumovať v ľubovoľnom množstve najmä ľuďom, ktorí majú problémy s obehovou sústavou.

Pri konzumácii je dobré vyrezať klin násady stopky, kde sa nachádza trochu kyseliny kyanovodíkovej a hromadia sa aj iné škodlivé látky.

Zelené paradajky dozrejú pri izbovej teplote. Plody zozbierané neskoro na jeseň môžeme zabaliť do novinového papiera, uskladniť v chladnejších priestoroch. Takto vydržia niekoľko týždňov i mesiacov. Pred použitím ich rozbalíme a necháme dozrieť na okne.

Paradajky sa dajú aj usušiť. Najskôr ich umyjeme, potom prekrojíme a jadrovníky odstránime. Potom ich poukladáme prerezanou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ich rozmarínom, provensálskym korením, oreganom a inými bylinkami podľa chuti, lyžičkou cukru a lyžičkou soli. V rúre vyhriatej na 90 stupňov ich pečieme pomaly asi 3 hodiny, kým sa nevysušia. Naukladané do pohárov ich zalejeme olivovým olejom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(bes)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 186
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 849
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 879
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 946
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 426
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 691
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 588
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 555
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba aj test.

Ilustračné foto.