SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Paradajky nás ochraňujú pred rakovinou aj infarktom

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky podobne ako zemiaky, s ktorými majú veľa spoločného. V 16. storočí sa dostali do južne položených krajín v Európe a dnes sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Podobnosť paradajky s červeným plodom ...

Paradajky sa podobajú na červené plody jedovatého ľuľkovca, preto tejto zelenine začali Európania dôverovať asi pred sto rokmi, hoci sa na kontinent dostala z Ameriky už v 16. storočí. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky podobne ako zemiaky, s ktorými majú veľa spoločného. V 16. storočí sa dostali do južne položených krajín v Európe a dnes sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Podobnosť paradajky s červeným plodom ľuľkovca, jedovatej rastliny, spôsobovala spočiatku obavy používať ho ako potravinu. Preto sa v masovom meradle uplatnili v nemeckej a severoamerickej kuchyni až začiatkom 20. storočia. Neodmysliteľnou súčasťou stravovania sa stali najmä v Taliansku a Španielsku.

Ako viaceré iné druhy zeleniny, aj paradajky majú antioxidačné účinky. Pre vysoký obsah vitamínu E a C a sčasti betakaroténu sa odporúčajú jesť pravidelne, lebo chránia organizmus pred srdcovými chorobami, sivým zákalom a niektorými druhmi rakoviny, najmä prostaty, ústnej dutiny, pažeráka žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Posilňuje aj imunitný systém organizmu. Rastlinná vláknina v dužine znižuje hladinu cholesterolu a zrýchľuje pohyb stolice v črevách. Paradajky sa odporúčajú konzumovať v ľubovoľnom množstve najmä ľuďom, ktorí majú problémy s obehovou sústavou.

Pri konzumácii je dobré vyrezať klin násady stopky, kde sa nachádza trochu kyseliny kyanovodíkovej a hromadia sa aj iné škodlivé látky.

Zelené paradajky dozrejú pri izbovej teplote. Plody zozbierané neskoro na jeseň môžeme zabaliť do novinového papiera, uskladniť v chladnejších priestoroch. Takto vydržia niekoľko týždňov i mesiacov. Pred použitím ich rozbalíme a necháme dozrieť na okne.

Paradajky sa dajú aj usušiť. Najskôr ich umyjeme, potom prekrojíme a jadrovníky odstránime. Potom ich poukladáme prerezanou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ich rozmarínom, provensálskym korením, oreganom a inými bylinkami podľa chuti, lyžičkou cukru a lyžičkou soli. V rúre vyhriatej na 90 stupňov ich pečieme pomaly asi 3 hodiny, kým sa nevysušia. Naukladané do pohárov ich zalejeme olivovým olejom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  5. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 402
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 521
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 6 111
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 855
  5. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 4 519
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 781
  7. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 2 906
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 637
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vstup do Národného parku Poloniny.

Štát podporu z plánu obnovy nedomyslel.


17. jún
Zuzana Kepplová.

Balíček je Sputnik, a preto vieme, čo by malo nasledovať.


9 h
Pelotón počas jednej z horských etáp na Tour de France 2018.

Thierry Gouvenou vysvetľuje, ako plánuje trasu etáp na Tour de France.


15 h
Volodymyr Zelenskyj v najnovšom videopríhovore.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 4 h
SkryťZatvoriť reklamu