SME
Utorok, 21. január, 2020 | Meniny má Vincent
ZDRAVIE Z KUCHYNE

Paradajky nás ochraňujú pred rakovinou aj infarktom

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky podobne ako zemiaky, s ktorými majú veľa spoločného. V 16. storočí sa dostali do južne položených krajín v Európe a dnes sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Podobnosť paradajky s červeným plodom ...

Paradajky sa podobajú na červené plody jedovatého ľuľkovca, preto tejto zelenine začali Európania dôverovať asi pred sto rokmi, hoci sa na kontinent dostala z Ameriky už v 16. storočí. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky podobne ako zemiaky, s ktorými majú veľa spoločného. V 16. storočí sa dostali do južne položených krajín v Európe a dnes sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Podobnosť paradajky s červeným plodom ľuľkovca, jedovatej rastliny, spôsobovala spočiatku obavy používať ho ako potravinu. Preto sa v masovom meradle uplatnili v nemeckej a severoamerickej kuchyni až začiatkom 20. storočia. Neodmysliteľnou súčasťou stravovania sa stali najmä v Taliansku a Španielsku.

Ako viaceré iné druhy zeleniny, aj paradajky majú antioxidačné účinky. Pre vysoký obsah vitamínu E a C a sčasti betakaroténu sa odporúčajú jesť pravidelne, lebo chránia organizmus pred srdcovými chorobami, sivým zákalom a niektorými druhmi rakoviny, najmä prostaty, ústnej dutiny, pažeráka žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Posilňuje aj imunitný systém organizmu. Rastlinná vláknina v dužine znižuje hladinu cholesterolu a zrýchľuje pohyb stolice v črevách. Paradajky sa odporúčajú konzumovať v ľubovoľnom množstve najmä ľuďom, ktorí majú problémy s obehovou sústavou.

Pri konzumácii je dobré vyrezať klin násady stopky, kde sa nachádza trochu kyseliny kyanovodíkovej a hromadia sa aj iné škodlivé látky.

Zelené paradajky dozrejú pri izbovej teplote. Plody zozbierané neskoro na jeseň môžeme zabaliť do novinového papiera, uskladniť v chladnejších priestoroch. Takto vydržia niekoľko týždňov i mesiacov. Pred použitím ich rozbalíme a necháme dozrieť na okne.

Paradajky sa dajú aj usušiť. Najskôr ich umyjeme, potom prekrojíme a jadrovníky odstránime. Potom ich poukladáme prerezanou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ich rozmarínom, provensálskym korením, oreganom a inými bylinkami podľa chuti, lyžičkou cukru a lyžičkou soli. V rúre vyhriatej na 90 stupňov ich pečieme pomaly asi 3 hodiny, kým sa nevysušia. Naukladané do pohárov ich zalejeme olivovým olejom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(bes)

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  4. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  5. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  6. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  9. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 16 673
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 769
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 800
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 059
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 8 902
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 494
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 106
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 496
  9. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 477
  10. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 393

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Po Kočnerových vyhrážkach mal Kuciaka ochrániť štát, vypovedá Vagovič

Kuciakovi kolegovia sa zhodujú, že Kočner mal pre vraždu motív.

Igor Matovič.

Rybanič uspel s dovolaním, prípad sa vráti na krajský súd

Poslaneckého asistenta odsúdili ešte vlani v júni.

Filip Rybanič.
Cynická obluda

Sklamanie pre Haščáka

Haščák musel byť z Kočnera veľmi sklamaný, keď sa ukázalo, že správa, ktorú mu poslal, hovorila o zabití novinára.