SME

S hlávkovým šalátom lepšie zaspíte

Predchodca hlávkového šalátu pochádza z oblasti Stredozemia a do celej Európy sa rozšíril už pred tisícročiami. Šalátová zelenina, ktorej existuje vyše sto druhov, sa pre vysoký obsah vody niekedy podceňuje. Je však pre organizmus významná pre množstvo .

Predchodca hlávkového šalátu pochádza z oblasti Stredozemia a do celej Európy sa rozšíril už pred tisícročiami. Šalátová zelenina, ktorej existuje vyše sto druhov, sa pre vysoký obsah vody niekedy podceňuje. Je však pre organizmus významná pre množstvo prítomných vitamínov, minerálov a antioxydantov, ktoré sa koncetrujú najmä vo vonkajších listoch. Výhodou je aj častá konzumácia v surovom stave. Ak hlávkový šalát zaraďujeme do jedálnička pravidelne, chránime sa pred rakovinou žalúdka, chorobami srdca, mŕtvicou a sivým zákalom. Je zdrojom železa, pre prítomnú kyselinu listovú je vhodný aj pre tehotné ženy, pretože znižuje riziko narodenia dieťaťa s rázštepom chrbtice. Čakanka, hlávkový šalát a iné šťavnaté a horkasté odrody povzbudzujú účinok tráviacich štiav a činnosť pečene. Biely latex vytekajúci zo spodnej časti sa už stáročia považuje za dobrý uspávací prostriedok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zelenina rastie tesne pri zemi, takže medzi jednotlivé listy sa dostane hlina. Preto ich treba poumývať. Hlávkový šalát chutí výborne poliaty jogurtovým nálevom alebo ako súčasť miešaných zeleninových šalátov. V niektorých krajín je zvykom konzumovať ho dusený za tepla, vtedy sa však strácajú dôležité živiny.

Aby sme získali čo najviac zo spomínaných vitamínov, pre konzumáciu volíme listy šalátu hnojeného organickým hnojivom. Vyberáme hlávky s výrazne zelenými listami. Vädnutím šalát rýchlo stráca vitamín C i kyselinu listovú. Preto ho skladujeme zabalený vo fólii v chladničke a čo najskôr spotrebujeme. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu