SME

Slnečnicové semená sú výborné pre športovcov

Slnečnica pochádza z Mexika a pestovať ju začali americkí Indiáni ešte pred tritisíc rokmi. Do Európy ju priviezli španielski moreplavci a veľkoplošne sa začala pestovať v Rusku, kde sú osolené pražené semená veľmi obľúbené.

Vitamín E prítomný v slnečnicových semenách nás chráni pred srdcovými chorobami a angínou pectoris. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR


Táto veľká astrovitá rastlina sa pestovala ešte pred Inkami. Semená sú bohaté na bielkoviny a minerálne látky, najmä draslík. Vitamín E chráni pred srdcovými chorobami a angínou pectoris.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Semená by mali konzumovať aj ľudia, ktorí pravidelne a intenzívne cvičia, čím si zvyšujú tvorbu voľných radikálov v organizme. Ak nemajú dostatočnú zásobu tohto vitamínu, môžu si poškodiť svalstvo.

Antioxidačný betakarotén, ktorý sa v slnečnicových semenách vyskytuje, zase znižuje riziko rakoviny a v staršom veku eliminuje vznik sivého zákalu.

SkryťVypnúť reklamu

Obsah kyseliny listovej zase zabezpečuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi a zabraňuje tak zúženiu ciev i vzniku krvných zrazenín.

Semená majú aj odhlieňujúci účinok a čaj z uvarených semien môžeme používať proti kašľu a ako prípravok proti hnačke.

Slnečnicové semená dodávajú jedlám, či už šalátom, ryžovým receptom alebo pečivu, sladkastú orieškovú príchuť. Opražené majú výraznejšiu chuť, pražiť ich však treba maximálne 2 minúty na slabom ohni, aby sa nezničili mastné kyseliny a vitamín E. Pre uvoľnenie príznačnej chuti je dobré ich ešte pred použitím do varenia roztĺcť v mažiari.

Ideálne je zjesť asi dve polievkové lyžice semien denne, čím si zdvojnásobíme obvyklý príjem vitamínu E.

Semená skladujeme vo vzduchotesných nádobách na chladnom a tmavom mieste, aby sme zabránili stuchnutiu. Konzumáciou znehodnotených semien sa zvyšuje riziko vzniku voľných radikálov, čo môže viesť k poškodeniu tkaniva a odštartovaniu niektorých chorobných stavov.

SkryťVypnúť reklamu

(bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu