Vitamín E prítomný v slnečnicových semenách nás chráni pred srdcovými chorobami a angínou pectoris. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR |
Táto veľká astrovitá rastlina sa pestovala ešte pred Inkami. Semená sú bohaté na bielkoviny a minerálne látky, najmä draslík. Vitamín E chráni pred srdcovými chorobami a angínou pectoris.
Semená by mali konzumovať aj ľudia, ktorí pravidelne a intenzívne cvičia, čím si zvyšujú tvorbu voľných radikálov v organizme. Ak nemajú dostatočnú zásobu tohto vitamínu, môžu si poškodiť svalstvo.
Antioxidačný betakarotén, ktorý sa v slnečnicových semenách vyskytuje, zase znižuje riziko rakoviny a v staršom veku eliminuje vznik sivého zákalu.
Obsah kyseliny listovej zase zabezpečuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi a zabraňuje tak zúženiu ciev i vzniku krvných zrazenín.
Semená majú aj odhlieňujúci účinok a čaj z uvarených semien môžeme používať proti kašľu a ako prípravok proti hnačke.
Slnečnicové semená dodávajú jedlám, či už šalátom, ryžovým receptom alebo pečivu, sladkastú orieškovú príchuť. Opražené majú výraznejšiu chuť, pražiť ich však treba maximálne 2 minúty na slabom ohni, aby sa nezničili mastné kyseliny a vitamín E. Pre uvoľnenie príznačnej chuti je dobré ich ešte pred použitím do varenia roztĺcť v mažiari.
Ideálne je zjesť asi dve polievkové lyžice semien denne, čím si zdvojnásobíme obvyklý príjem vitamínu E.
Semená skladujeme vo vzduchotesných nádobách na chladnom a tmavom mieste, aby sme zabránili stuchnutiu. Konzumáciou znehodnotených semien sa zvyšuje riziko vzniku voľných radikálov, čo môže viesť k poškodeniu tkaniva a odštartovaniu niektorých chorobných stavov.
(bes)