Toto ovocie výraznej červenej farby rastie najmä v severnej a strednej Európe a v Škandinávii ho pestujú vo veľkom. Už stáročia sú brusnice známe ako potravina a liek zároveň. Pôvodní obyvatelia Ameriky ich používali aj pri otrave krvi. Kedysi bývali výborným zdrojom vitamínu C v zimných mesiacoch.
Brusnice chránia pred infekciou močových ciest. Znemožňujú totiž baktérií Escherichia coli spôsobujúcej toto ochorenie uchytiť sa na steny čriev a močového mechúra. Ako prevenciu sa odporúča zjesť za hrsť bobúľ alebo vypiť pol šálky brusnicovej šťavy. V prípadne akútnej infekcie problém liečime trojnásobným množstvom bobúľ alebo asi 400 ml šťavy. Ďalšou prednosťou tohto prírodného lieku je jeho antivírusový účinok a zvyšovanie odolnosti organizmu pri pravidelnej konzumácii. Brusnice tiež znižujú hladinu vápnika v moči, takže redukujú možnosť tvorby obličkových kameňov.
Brusnice sa môžu jesť surové mierne osladené alebo zmiešané so sladším ovocím (broskyne, melón, hrušky), ale častejšie sa spracúvajú na kompóty a marmelády. Chuťovo sa výborne znášajú s divinou a rybami v oleji, vlastnosti si uchovávajú aj pri tepelnom spracovaní. Čerstvé bobule vydržia dosť dlho, ak ich skladujeme v chlade, ale môžeme ich aj zamraziť. (bes)