SME

Hydina - možný zdroj salmonely

Surové hydinové mäso by sa malo skladovať mimo ostatných potravín. Inak hrozí, že z mäsa môžu preskočiť baktérie salmonely na potraviny, ktoré sa konzumujú priamo bez tepelnej úpravy, ako napríklad šaláty. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha zaznamenal ...

Tepelne neupravenú hydinu by sme mali zásadne uskladňovať mimo kontaktu s ostatnými potravinami, aby sa nenakazili baktériami salmonely.


ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR


Surové hydinové mäso by sa malo skladovať mimo ostatných potravín. Inak hrozí, že z mäsa môžu preskočiť baktérie salmonely na potraviny, ktoré sa konzumujú priamo bez tepelnej úpravy, ako napríklad šaláty. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha zaznamenal v Nemecku od mája tohto roku vyše sto prípadov otravy potravinami, ktorých príčinou bola baktéria salmonely. Ide o nadpriemerne vysoký výskyt tejto infekcie, no jej príčinu zatiaľ nezistili.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hydinové mäso by sa malo dokonale uvariť až po kosť, aby sa v ňom zničili prípadné baktérie salmonely. Ak sa mäso upravuje pri teplote 70 stupňov, dostáva biely farebný nádych a táto teplota stačí na likvidáciu salmonely.

SkryťVypnúť reklamu

Aby sa zabránilo kontaminácii baktériou, čerstvá hydina sa má skladovať pri teplote maximálne štyri stupne Celzia a konzumovať pred dátumom spotreby. Hlboko mrazené mäso treba rozmraziť v chladničke bez obalu. Obal z hydiny, ako aj vytečenú vodu, treba potom starostlivo zlikvidovať, pretože v nich môže byť salmonela.

Kuchynské náradie a povrchy, ktoré prídu do kontaktu so surovou hydinou, treba dôkladne umyť vodou a čistiacim prostriedkom. Odporúča sa umyť si ruky pred dotykom s inými potravinami. (tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 454
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 238
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 112
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 836
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 465
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 161
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 925
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu