SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Hydina - možný zdroj salmonely

Surové hydinové mäso by sa malo skladovať mimo ostatných potravín. Inak hrozí, že z mäsa môžu preskočiť baktérie salmonely na potraviny, ktoré sa konzumujú priamo bez tepelnej úpravy, ako napríklad šaláty. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha zaznamenal ...

Tepelne neupravenú hydinu by sme mali zásadne uskladňovať mimo kontaktu s ostatnými potravinami, aby sa nenakazili baktériami salmonely.

ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR

Surové hydinové mäso by sa malo skladovať mimo ostatných potravín. Inak hrozí, že z mäsa môžu preskočiť baktérie salmonely na potraviny, ktoré sa konzumujú priamo bez tepelnej úpravy, ako napríklad šaláty. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha zaznamenal v Nemecku od mája tohto roku vyše sto prípadov otravy potravinami, ktorých príčinou bola baktéria salmonely. Ide o nadpriemerne vysoký výskyt tejto infekcie, no jej príčinu zatiaľ nezistili.

Hydinové mäso by sa malo dokonale uvariť až po kosť, aby sa v ňom zničili prípadné baktérie salmonely. Ak sa mäso upravuje pri teplote 70 stupňov, dostáva biely farebný nádych a táto teplota stačí na likvidáciu salmonely.

Aby sa zabránilo kontaminácii baktériou, čerstvá hydina sa má skladovať pri teplote maximálne štyri stupne Celzia a konzumovať pred dátumom spotreby. Hlboko mrazené mäso treba rozmraziť v chladničke bez obalu. Obal z hydiny, ako aj vytečenú vodu, treba potom starostlivo zlikvidovať, pretože v nich môže byť salmonela.

Kuchynské náradie a povrchy, ktoré prídu do kontaktu so surovou hydinou, treba dôkladne umyť vodou a čistiacim prostriedkom. Odporúča sa umyť si ruky pred dotykom s inými potravinami. (tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 210
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 847
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 878
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 975
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 431
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 693
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 593
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 560
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba aj test.

Ilustračné foto.