SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Hydina - možný zdroj salmonely

Surové hydinové mäso by sa malo skladovať mimo ostatných potravín. Inak hrozí, že z mäsa môžu preskočiť baktérie salmonely na potraviny, ktoré sa konzumujú priamo bez tepelnej úpravy, ako napríklad šaláty. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha zaznamenal ...

Tepelne neupravenú hydinu by sme mali zásadne uskladňovať mimo kontaktu s ostatnými potravinami, aby sa nenakazili baktériami salmonely.

ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR

Surové hydinové mäso by sa malo skladovať mimo ostatných potravín. Inak hrozí, že z mäsa môžu preskočiť baktérie salmonely na potraviny, ktoré sa konzumujú priamo bez tepelnej úpravy, ako napríklad šaláty. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha zaznamenal v Nemecku od mája tohto roku vyše sto prípadov otravy potravinami, ktorých príčinou bola baktéria salmonely. Ide o nadpriemerne vysoký výskyt tejto infekcie, no jej príčinu zatiaľ nezistili.

Hydinové mäso by sa malo dokonale uvariť až po kosť, aby sa v ňom zničili prípadné baktérie salmonely. Ak sa mäso upravuje pri teplote 70 stupňov, dostáva biely farebný nádych a táto teplota stačí na likvidáciu salmonely.

Aby sa zabránilo kontaminácii baktériou, čerstvá hydina sa má skladovať pri teplote maximálne štyri stupne Celzia a konzumovať pred dátumom spotreby. Hlboko mrazené mäso treba rozmraziť v chladničke bez obalu. Obal z hydiny, ako aj vytečenú vodu, treba potom starostlivo zlikvidovať, pretože v nich môže byť salmonela.

Kuchynské náradie a povrchy, ktoré prídu do kontaktu so surovou hydinou, treba dôkladne umyť vodou a čistiacim prostriedkom. Odporúča sa umyť si ruky pred dotykom s inými potravinami. (tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  6. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Koniec čakania na kuriéra
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  6. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 589
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 640
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 954
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 797
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 5 314
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 726
  7. Crème de la crème po slovensky 3 259
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 964
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 823
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 594
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako sa bude vyvíjať pandémia.


a 2 ďalší 37m