SME

Fenikel proti kašľu i na dobré trávenie

Pôvodne sa fenikel pestoval len v Grécku, dnes sa dováža aj z Talianska, Holandska a Nemecka. Hoci má nízku kalorickú hodnotu, patrí medzi najsýtejšie druhy zeleniny. V prvom rade je to známy tradičný prostriedok na zlepšenie trávenia, účinne uvoľňuje ..

Fenikel je zelenina so zaujímavou anízovou príchuťou, ktorá pomáha pri tráviacich problémoch i pri kašli.


ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV


Pôvodne sa fenikel pestoval len v Grécku, dnes sa dováža aj z Talianska, Holandska a Nemecka. Hoci má nízku kalorickú hodnotu, patrí medzi najsýtejšie druhy zeleniny. V prvom rade je to známy tradičný prostriedok na zlepšenie trávenia, účinne uvoľňuje zastavené vetry a pomáha pri plynatosti. Pridáva sa preto do liekov, ale i dojčeneckých čajov. Z feniklového oleja sa dokonca vyrába sirup proti kašľu, pretože uľahčuje vykašliavanie. Semená pomáhajú pri kolike a zmierňujú žalúdočné kŕče. Už v prvej polovici minulého storočia sa potvrdila prítomnosť estrogénu v semenách, listoch i stonke a konzumáciou feniklu si ženy upravovali problémy pri menštruácii alebo v klimaktériu. Táto zelenina je cenná aj pre prítomnosť draslíka, ktorý reguluje vysoký krvný tlak. Dvestogramová porcia predstavuje asi 30 percent dennej potreby tohto minerálu. Dodá nám ho aj polievková lyžica feniklových semien, ktoré sa však nesmú konzumovať počas tehotenstva, aby nevyvolali kontrakcie maternice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nakrájaný na tenké pásiky je fenikel vhodný na šaláty, počas spracovania ho však treba pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedol. Pri tepelnej úprave varíme ošúpané cibule vo vode s kvapkou oleja 20 minút na miernom ohni a podávame ako prílohu k zelenine a rybám. Fenikel je vhodný aj do mäsových a zeleninových plniek a koreniť ním môžeme omáčky, syrové jedlá a bylinkové maslo.

K najchutnejším odrodám patrí florentský fenikel. Vyberáme hrubšie hodnotnejšie cibuľky a skladujeme ich v chladničke maximálne tri dni. Fenikel má sladkastú anízovú príchuť a môžeme ho jesť varený i surový. Pre zvýšenie chuti semená asi minútu zohrievame v naolejovanej panvici a potom rozdrvíme. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu