h problémoch pri cestovaní. Stačí požuť kúsok čerstvého alebo zaváraného koreňa. Pretože ďumbier povzbudzuje činnosť žlče a podporuje trávenie, pomáha aj pri problémoch s pokazeným žalúdkom, uvoľňuje koliku a prináša úľavu pri plynatosti. Jesť sa odporúča aj ľuďom, ktorým hrozí tvorba krvných zrazenín a po upchaní ciev infarkt alebo mozgová porážka. Rovnako ako cibuľa či cesnak aj ďumbier zabraňuje ich tvorbe. Pretože pôsobí protizápalovo, je účinný aj pri reumatických bolestiach a opuchoch. A napokon pomáha aj pri nachladnutí a kašli. Podporuje totiž krvný obeh a pomáha organizmu zbaviť sa hlienov. Konzumácia vyšších dávok tejto pochutiny môže spôsobiť svrbenie v ústí močového mechúra.
Ďumbier je typickou príchuťou čínskych jedál z rýb, mäsa i zeleniny a pre svoju zahrievaciu schopnosť ho v Oriente podávajú často v chladnom počasí. Výborne sa hodí k nákypom, pečivu a niektorým druhom ovocia, napríklad k banánu, hruške, broskyni a melónu, a preto sa používa pri príprave osviežujúcich nápojov.
Ďumbier sa ľahko vysuší a môže aj stuchnúť, preto ho skladujeme zabalený v chladničke. Sušený si chuť i vôňu zachová vo vzduchotesnej nádobe. Alternatívou môže byť aj zaváraný koreň v sladkom sirupe alebo v kyslom náleve. (bes)