, preto sa do jedla pridáva len menšie množstvo tejto zeleniny. Ich pravidelnou konzumáciou však môžeme predísť rôznym zdravotným problémom.
Papričky čili totiž stimulujú krvný obeh a znižujú riziko tvorby krvných zrazenín, ktoré môžu zablokovať krvnú cievu a spôsobiť tak infarkt alebo mozgovú príhodu. Môžu byť aj doplnkovým prostriedkom pri prechladnutí, pretože dráždia nosnú sliznicu a provokujú potenie a slzenie. A človek sa pri zvýšenej tvorbe hlienov ideálne zbaví nahromadených plynov a toxických látok. Papričky čili pomáhajú aj pri trávení, keďže zabezpečujú dostatočné množstvo žalúdočnej kyseliny, ktorá ničí baktérie v potrave. Niektorí ľudia dokonca tvrdia, že táto zelenina im pomáha pri bolestiach.
Na uvoľnenie dýchacích ciest stačí zjesť menšiu čili papričku. Zdroj štipľavosti kapsicin sa nachádza najmä v semenách. Okrem čerstvých plodov sa v kuchyni často používajú sušené čili papričky, ktorými sa dochucujú mäsové jedlá a omáčky. Ak sme to s dávkou prehnali, môžeme ostro pikantnú chuť zjemniť jogurtom. (bes)