Mandarínky, pomaranče či grapefruity sú pre nás príťažlivé pre výnimočnú vôňu, farbu i chuť. Ale zároveň sú prínosom pre naše zdravie. Vitamín C z nich zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekciám i jeho schopnosť hojiť rany. Látky v citrusovom ovocí, či už spomínaný vitamín C, vláknina, flanoidy alebo citrusový olej s antioxidačnými účinkami znižujú riziko vzniku rakoviny, najmä tráviaceho systému. Spevnením stien vlásočníc zlepšujú obeh krvi a pôsobia protizápalovo. Citrusové plody ako zdroj draslíka môžu pomôcť ľuďom s vysokým krvným tlakom. Užívajú totiž dlhodobo lieky, ktoré znižujú zásoby tohto minerálu v krvi. Nerozpustná vláknina pektín, ktorý obsahuje najmä šupka jednotlivých mesiačikov, pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
Citróny pochádzajú z Indie, ale dnes sa pestujú v celom Stredomorí a na juhu USA. Stimulujú tvorbu žlče a podporujú očistu pečene a obličiek. Grapefruity pôvodne rástli len v karibskej oblasti. Sú obľúbené napriek trpkej až horkastej chuti. Konzumujú sa ako súčať šalátov a koláčov, ale môžu sa aj grilovať a piecť. Klementínky sa vyšľachtili krížením pomarančov a mandarínok, majú sladkastú chuť a ľahko odstrániteľnú šupku. Kumkváty vyzerajú ako trpaslíčie pomaranče, pochádzajú z Číny a často sa používajú v konzervovanej podobe. Limetky sú náročné na klimatické podmienky, chuťovo sú výraznejšie a trpkejšie ako citróny. Limetková kôra sa často využíva do koláčov. Pomaranče sú jedným z najrozšírenejších zdrojov vitamínov najmä v zimných mesiacoch.
Rôzne druhy citrusového ovocia by sme mali konzumovať denne. Membrány medzi mesiačikmi a citrusová kôra sú bohatšie na hodnotné látky ako šťava, ktorú väčšina z nás preferuje. Preto je dobré jesť ovocie celé, ošúpané len z vrchnej kôry. Červenšie druhy pomarančov a grapefruitov obsahujú navyše aj karotény. (bes)