SME

Zmrzlina nemôže byť príčinou angíny

Konzumácia zmrzliny nemôže byť príčinou infekčného ochorenia horných dýchacích orgánov, či už je to angína, alebo chrípka. Tieto ochorenia vyvoláva infekčný angens, čiže vírusy alebo baktérie, s ktorými organizmus musí prísť do styku, aby ochorel. Ak ...

Podľa lekárov zmrzlina nespôsobuje angínu, preto ju môžeme pokojne konzumovať aj v zime. ILUSTRAČNÉPodľa lekárov zmrzlina nespôsobuje angínu, preto ju môžeme pokojne konzumovať aj v zime. ILUSTRAČNÉ (Zdroj: ČTK)

Konzumácia zmrzliny nemôže byť príčinou infekčného ochorenia horných dýchacích orgánov, či už je to angína, alebo chrípka. Tieto ochorenia vyvoláva infekčný angens, čiže vírusy alebo baktérie, s ktorými organizmus musí prísť do styku, aby ochorel. Ak sa tak nestane, človek môže zjesť hoci aj desať litrov zmrzliny a určite neochorie, povedala lekárka Ľubica Šuchová, ktorá často dostáva otázku, či možno dostať angínu po zmrzline.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmrzlina sa pre väčšinu ľudí na Slovensku spája s letom, slnkom a prázdninami. Možno si ju však dopriať aj počas sychravých alebo mrazivých dní. Staré ruské porekadlo hovorí, že "zmrzlina sa je v zime a čaj pije v lete". Organizmu oveľa viac škodí prudké striedanie teplôt.

SkryťVypnúť reklamu

"Či už budete jesť mrazené výrobky za horúceho leta alebo v mrazivej zime, dávajte si pozor hlavne na prudké zmeny teplôt. Nekonzumujte zmrzlinu pred alebo po horúcom jedle a vyvarujte sa prudkých zmien teploty okolitého prostredia," odporúča Šuchová. Pri dodržaní týchto zásad zmrzlinu možno ponechať v jedálnom lístku bez toho, aby ľudia riskovali, že ochorejú.

Najviac zmrzliny v Európe sa skonzumuje v chladnej Škandinávii. Fín zje ročne 13 a Švéd 11 litrov zmrzliny. Oproti tomu Taliani a Španieli iba sedem litrov. Priemerná spotreba na Slovensku je nižšia - päť litrov; Slováci však nebývajú menej chorí. (tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 495
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 257
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 850
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 887
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 484
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 178
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 961
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 086
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu