Nepoužívajte jeden olej na všetky jedlá

Nie je správne používať jeden typ rastlinného oleja na studenú kuchyňu, vysmážanie či minútky. Alžbeta Béderová z Poradne zdravej výživy v Bratislave to odôvodňuje tým, že každý typ oleja obsahuje inú dominantnú mastnú kyselinu.

Na Slovensku sa bežne používa slnečnicový, repkový a olivový olej. Slnečnicový, menej stabilný ako repkový, je skôr doplnkový. Panenský olivový olej zelenej farby je podľa Béderovej vhodný najmä na studenú kuchyňu. Olivový olej žltej farby je lepší na tepelnú úpravu, pretože je najstabilnejší. Pri kuchynskej úprave sa neprepaľuje a nevznikajú ani karcinogénne látky.

U slovenskej populácie je príjem mastnej kyseliny linolovej a linolenovej nevyvážený. Ich pomer by mal byť šesť ku jednej v prospech linolovej. Pri kúpe oleja si treba všímať, na čo sú oleje určené. Slnečnicový je vhodnejší na studenú kuchyňu a krátkodobú tepelnú úpravu, čiže minútky. Ak ľudia chcú vysmážať, vhodnejší je na to špeciálny olej z repky, vyhovujúci na fritovanie.

Béderová odporúča striedať slnečnicový a repkový olej. Neradí ich však kupovať vo veľkých baleniach, pretože sú väčšinou v priesvitných obaloch a oleje citlivo reagujú na svetlo aj teplo. Je dobré ich uchovávať v chladničke alebo na tmavom chladnom mieste. (tasr)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 19 120
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 310
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 660
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 8 785
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 334
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 104
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 258
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 971
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 298
  10. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 2 794