SME

Keď po zabíjačke zavíta neželaný a zdraviu nebezpečný hosť

Domácim chovateľom, ktorí si pravidelne zlepšujú zásoby v komore zabíjačkou, skomplikovalo život nové nariadenie ministerstva. Musia totiž veterinárnej službe nahlásiť každú takúto udalosť.

Domácim chovateľom, ktorí si pravidelne zlepšujú zásoby v komore zabíjačkou, skomplikovalo život nové nariadenie ministerstva. Musia totiž veterinárnej službe nahlásiť každú takúto udalosť.

Dôvodom je možnosť prenosu svalovca z ošípanej. Aké nebezpečenstvo tento parazit pre zdravie človeka vlastne predstavuje?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svalovec čiže trichinela spiralis je dvojpohlavný červ, ktorého samček dosahuje veľkosť asi 1,5 a samička tri až päť milimetrov. Dospelé jedince sa dostanú do tenkého čreva, kde po oplodnení samička porodí do krvného obehu dvesto až tisícpäťsto živých lariev. Tie sa potom usídlia v priečne pruhovanej svalovine, kde rastú, neskôr sa opuzdria a asi po mesiaci sú už infekčné.

SkryťVypnúť reklamu

"Rezervoárom svalovca sú líšky hrdzavé, až desať percent z nich je nositeľom tohto parazita. Líšky vylučujú zárodky a tie sa potravou dostávajú do organizmu iných zvierat. Či už domácej ošípanej, alebo diviaka, ktorý je všežravec a nepohrdne ani uhynutými zvieratmi," hovorí Gustáv Čatár z Ústavu biológie a parazitológie Lekárskej fakulty UK v Bratislave. "Pamätám sa na jeden z posledných prípadov nákazy spred šiestich rokov v Komárne. Išlo o epidémiu menšieho rozsahu. Parazitom svalovca sa po zabíjačke nakazili štyria ľudia a potom sa zistilo, že chovateľ a poľovník v jednej osobe kŕmil ošípanú zvyškami z diviaka."

Zviera sa najmä na počiatku nákazy nemusí výrazne prejavovať, takže majiteľ problém nepostrehne. Neskôr môže mať ošípaná zvýšenú teplotu a byť pre bolesť nepokojná. Pri veterinárnej obhliadke hľadá lekár v mäse charakteristické uzliny - vyvíjajúce sa larvy v svalovine. V prvej fáze nákazy zvieraťa sú mikroskopické, nie je jednoduché ich objaviť a vyžaduje si to špeciálne laboratórne postupy.

SkryťVypnúť reklamu

Chrípkové príznaky

Vo väčšine prípadov svalovec človeka vážnejšie neohrozuje. Larvy vyhľadávajú len priečne pruhovanú svalovinu, takže sa usídlia najmä v bránici a medzikostných i žuvacích svalstvách. Tam všade môže človek pociťovať bolesť a keďže k nej patrí aj horúčka, symptómy pripomínajú bežnú chrípku. "Parazita môžu prezradiť opuchy, najmä viečok, ktoré spôsobuje prítomnosť cudzorodej bielkoviny v tele," dopĺňa profesor Čatár. "Aj v tomto prípade platí, že podstatná je včasná diagnóza, pretože v ojedinelých prípadoch sa svalovec môže dostať do mozgu a spôsobiť encefalitídu čiže životunebezpečný zápal. V akútnych prípadoch sa podávajú kortizónové preparáty, ktoré eliminujú alergickú reakciu na cudziu bielkovinu."

SkryťVypnúť reklamu

Väčšinou má však priebeh nákazy nenápadný charakter. Bolesť a horúčka pominú a časom sa ako obrana organizmu na miestach s larvami vytvoria kalciové zrazeniny, v ktorých parazit zahynie. Zostáva tak v tele doslova zakonzervovaný.

Nebezpečné údené klobásy

Parazit je háklivý najmä na vysoké teploty. Každé upečené alebo dobre uvarené mäso si môžeme aj po domácej zabíjačke pokojne naložiť na tanier. Rovnako tak zakonzervované mäsové výrobky, ktoré prejdú pri sterilizácii varom. Nedostatočné však môže byť tepelné spracovanie mäsa v mikrovlnnej rúre. No kameňom úrazu sú najmä údeniny. Studená technológia zárodky parazita nezničí. Klobásy z mäsa napadnutého svalovcom sú preto priam ideálnym zdrojom nákazy.

Aké parazity nás ešte ohrozujú

SkryťVypnúť reklamu

Síce výnimočne, ale aj v našich podmienkach môže človek získať neželaný darček - pásomnicu.

Larve, ktorá sa dostane v dôsledku zle tepelne spracovanému mäsu do organizmu, stačia tri až štyri týždne, aby narástla do niekoľkých metrov.

Môže spôsobiť bolesti a degeneratívne zmeny na tenkom čreve, kde parazituje.

Zdrojom môže byť i ošípaná, ale častejšie je to hovädzí dobytok, preto sa obmedzila konzumácia tatárskych biftekov. Jeden bratislavský rybár si vypestoval pásomnicu dokonca tak, že jedával surové mäso zo šťuky.

Niekedy vytvoria akútny problém črevné jednobunkové parazity, ktoré spôsobujú nepríjemné hnačky. Prenášajú sa z človeka na človeka, ale aj zo psa.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 068
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 414
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 121
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 255
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 085
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 503
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 230
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu