veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave Martin Chudý. "Rozvinuté štáty vynakladajú značné prostriedky na kontrolu mäsa určeného na konzumáciu. Len v krajinách Európskej únie sa ročne vydá 570 miliónov eur na kontrolu bravčového mäsa a päť miliónov eur na kontrolu konského mäsa."
Dokonca aj v arktickej časti sveta sa objavili larvy parazitu v svalovine bielych medveďov či psov, vyskytli sa preto aj prípady nakazených polárnych výskumníkov. Dôvodom je, že larva odoláva mrazom až do -25 stupňov Celzia. Netreba sa preto spoliehať ani na mínusové teploty v mrazničke.
Parazitu sa naopak úspešne vyhýbajú arabské krajiny, kde žijú mohamedáni, pretože ich náboženstvo prísne zakazuje konzumáciu bravčového. Slováci sa obľúbenej potraviny vzdajú asi len ťažko. Hoci výskyt nákazy je minimálny, netreba ju podceňovať.
"Posledná epidémia bola v roku 1998 vo Valašskej," spomína profesor Čatár. "Na Horehroní majú zvyk pridávať do údenín mäso zo psov a tie konkrétne boli kŕmené vývrhmi z diviakov. Vychýrené klobásy, v tomto prípade aj s prídavkom svalovca, posielali domáci zákazníkom i známym po celom Slovensku. Nakazilo sa až 336 ľudí, no väčšina mala len mierne príznaky."