Ak aj máme biele zuby geneticky dané, odtieň vonkajšej skloviny negatívne ovplyvňujeme stravovaním. Či už fajčením,konzumáciou farebne výrazných potravín (cvikla, čučoriedky) alebo pitím kávy, červeného vína a čierneho čaju.
Príroda namiesto návštevy stomatológa
K bielym zubom sa môžeme dopracovať aj pravidelnou pomocou zubára. Ten vie mechanicky odstrániť škvrny a zosvetliť aj prirodzenú farbu zubov. Múdrejšie je však preventívne voliť vhodnú zubnú kozmetiku. Známe sú napríklad bieliace pasty, ktoré odstraňujú pomocou jemných brúsnych častíc nežiaduce škvrny. Nie sú však určené na dlhodobé používanie. Odborníci preto vyvinuli zubné pasty so špeciálnym zložením obsahujúce prírodné bieliace látky.
Najaktuálnejším doplnkom modernej zubnej kozmetiky je citrón, ktorý dokáže jedinečne bieliť a odstraňovať zo zubov farbivá prírodného charakteru. Využívajú sa aj ďalšie vlastnosti tohto osviežujúceho a liečivého citrusového plodu - jeho schopnosť likvidovať rad choroboplodných zárodkov a zároveň chrániť prirodzenú mikroflóru.
Zachovávať zdravie ústnej dutiny pomáhajú aj bylinky, najmä mäta pieporná so silnými antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. Účinne proti baktériám i plesniam bojuje tymián; myrha, známa už v starom Egypte, zase efektívne lieči problematické ďasná.
Pre krásu i pre zdravie
Udržiavať čistotu ústnej dutiny nie je dôležité pre pozitívny imidž a pekné zuby, ale aj pre zdravé srdce. Vedci upozorňujú aj na súvislosť medzi výskytom baktérií, zodpovedných za ochorenie ďasien, a kôrnatením ciev. Baktérie putujúce krvným riečiskom dráždia imunitný systém a spôsobujú zápal, ktorý zapríčiňuje upchávanie ciev. Tu je už len krôčik k infarktu alebo inému závažnému problému kardiovaskulárneho systému.
(bes)
Zubné kefky treba častejšie meniť
Napriek osvete sa mnohí ľudia nevedia správne starať o svoj chrup. Preto nezaškodí aspoň niekoľko notoricky známych odporúčaní. Zuby si treba čistiť po každom chuťovo a arómou agresívnejšom jedle, ale aspoň dvakrát denne - ráno po raňajkách a večer po jedle krátko pred spaním. Čistiť by sme ich nemali menej ako tri minúty, aby sme zo zubov odstránili všetok povlak. Volíme skôr kefku so stredne tvrdými štetinami a netlačíme ňou príliš silno, aby sme si nepoškodili ďasná. Po použití ju dôkladne opláchneme, aby v nej nezostali zvyšky jedla, a uložíme ju do špeciálneho stojana alebo do pohárika hlavou nahor, lebo vlhké prostredie je živnou pôdou pre baktérie.
Po herpese, zápale ďasien, chrípke alebo inom infekčnom ochorení kefku vymeníme. A vôbec treba ju meniť častejšie. Najlepšie je kúpiť si novú zubnú kefku po dvoch mesiacoch čiže šesťkrát do roka. V skutočnosti je bežná norma u nás iba dve zubné kefky v kalendárnom roku.