Riziko určitého typu neplodnosti je až o 85 percent vyššie u žien, ktoré jedia dve alebo viac porcií nízkotučných mliečnych jedál denne, v porovnaní so ženami, čo si každý deň doprajú jednu plnotučnú mliečnu porciu, resp. jedlo s vysokým podielom mliečnych tukov.
Tieto ženy majú o 27 percent nižšiu pravdepodobnosť, že budú neplodné ako ženy vyhýbajúce sa plnotučným mliečnym jedlám. Plnotučná zmrzlina alebo syr tak môžu zlepšiť vyhliadky na materstvo.
Do výskumu zapojili 18 555 žien vo veku od 24 do 42 rokov, ktoré otehotneli alebo sa pokúšali otehotnieť v období rokov 1991 až 1999. Skúmali, či mliečne jedlá vo všeobecnosti môžu ovplyvniť plodnosť.
Nenašli však nijaké rozdiely u žien, ktoré jedli veľa mliečnych jedál, a u tých, čo ich jedli málo, resp. nijaké. Rozdiely sa prejavili až vtedy, keď vedci posudzovali plnotučné a nízkotučné mliečne jedlá. (tasr)