úru. Zmierňuje niektoré ekzémy a iné zápalové ochorenia.
Pri jeho nedostatku môžu vzniknúť nervové poruchy alebo ochorenia kožného charakteru. Človek môže byť malátny, trpieť lámavosťou nechtov, lupinami či vypadávaním, prípadne šedivením vlasov. Neprítomnosť biotínu v organizme avizuje aj anémia, anorexia alebo vysoká hladina cholesterolu či cukru v krvi. Podobné problémy hrozia aj tomu, kto užíva antibiotiká alebo denne skonzumuje 1 až 2 surové vaječné bielky, ktoré zabraňujú biotínu vo vstrebávaní.
Nachádza sa vo vaječnom žĺtku a vnútornostiach, najmä pečienke a obličkách, ale aj v orechoch, pšeničných klíčkoch, mrkve, hrachu, vo varenej fazuli a v sóji, zelenej fazuľke, hríboch a artičokoch. (bes)