Je totiž zdrojom minerálov
a vzácnych látok, ktoré posiľňujú náš organizmus. Denne nám postačia asi štyri štvorčeky čokolády.
Už starí Aztékovia považovali čokoládu za pokrm bohov i liek proti chorobám a kakaové bôby hrali v minulosti dokonca úlohu platidla. Vo Švajčiarsku, ktoré je špičkou v oblasti výroby čokolády, skonzumuje každý obyvateľ 11 kilogramov ročne. Slováci so svojimi 6 kilogramami na osobu majú čo doháňať.
Najzdravšia je horká
Kvalitná horká čokoláda, vlastne jej kakaová zložka, je bohatým rastlinným zdrojom antioxidantov. "Chránia organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú ako produkt všetkých procesov v tele a pri väčšom množstve môžu vážne poškodzovať bunky a spôsobovať ich starnutie. Dôsledkom ich negatívnych vplyvov na organizmus sú zápalové procesy, ateroskleróza, kardiovaskulárne ochorenia i vznik rakoviny. Antioxidanty ich účinok neutralizujú," hovorí gastroenterológ Miloš Bubán. "Čokoláda zároveň obsahuje horčík dôležitý pre naše srdce a mozog, ale i ďalšie minerály, napríklad síru, vápnik a železo."
Ochrancami zdravia sú aj flavonoidy, ktorých obsahuje čokoláda dvakrát viac ako červené víno a trikrát viac ako zelený čaj. Sladká maškrta je rovnako nositeľom vitamínov A, B a E, ktoré sú tiež potrebné pre činnosť dôležitých vnútorných orgánov. Kyselina stearová zase stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi.
Známa aj ako afrodiziakum
Obsah arginínu určil čokoláde ešte jedno zaujímavé poslanie. Tento sexuálny stimulant posunul sladkosť medzi afrodiziaká. V každom prípade tabuľka čokolády vyjde lacnejšie ako tabletka viagry. A pomáha aj zvládať stres. Podľa doktora Bubána: "Prítomný fenyletylamín bráni vyplavovaniu endorfínov a znižuje tak negatívne pocity. Hovorí sa dokonca, že deti matiek, ktoré v tehotenstve konzumovali čokoládu, sú pokojnejšie."
Ako významný zdroj energie je vhodná aj pre športovcov, horolezcov a turistov. Dokonca americká armáda zabezpečuje vojakom každodenný prídel tejto maškrty a je tiež súčasťou potravinovej výbavy kozmonautov.
Kto si ju môže dopriať
Aj keď sa odporúča siahať denne po čokoláde všetkým vekovým kategóriám, existujú dve výnimky. Vyhýbať by sa jej mali obézni ľudia, ktorým môže skomplikovať redukčnú diétu pre prímesové látky tuk a cukor. A nemala by sa ponúkať najmä malým deťom. "Dôvodom je obava, aby si ňou nenahrádzali iné dôležité potraviny, najmä ovocie a zeleninu, pretože im veľmi rýchlo zachutí a budú sa jej potom domáhať," vysvetľuje gastroenerológ.
Alžbeta Slováková