Vitamín E je predposledným z vitamínovej abecedy. Pre organizmus je dôležitý ako antioxidant, ktorý chráni bunky. Zodpovedá za rast svalovej hmoty a funkcie krvného obehu i nervového a zažívacieho systému a tiež obranyschopnosť organizmu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz a spomaľuje starnutie buniek, preto býva súčasťou kozmetiky na ošetrovanie pleti.
Komu tento vitamín chýba, vystavuje sa vyššiemu riziku infarktu, mŕtvice a sivého zákalu. Niektorí ľudia, ktorých organizmus ho nedokáže absorbovať, majú neurologické poruchy. Môžu mať problémy s očami, svalstvom, nervovou sústavou, prípadne anémiou. Jeho nedostatkom môžu trpieť fajčiari i diabetici.
Vitamín E je v lieskových orechoch i semenách, najmä v slnečnicových a píniových, a tiež pšeničných klíčkoch. Obsahuje ho aj slnečnicový olej, sójové bôby, zelená listová zelenina, brokolica, ovos, avokádo a celozrnné obilniny. (bes)