Za rizikové potraviny v letných mesiacoch označujú odborníci tie, ktoré si vyžadujú chladenie. Podľa vedúcej odboru hygieny, výživy, bezpečnosti potravín Úradu verejného zdravotníctva SR Ivety Truskovej ide o cukrárske a lahôdkárske výrobky, potraviny živočíšneho pôvodu, zmrzliny a krémy.
Potraviny, ktoré si vyžadujú zachovanie chladiaceho reťazca, nemusia byť nakazené škodlivými mikroorganizmami. Pri nedostatočnom chladení sa však môžu mikroorganizmy v potraviných premnožiť, čím sa naruší kvalita výrobku, pokazí sa a v prípade jeho konzumácie môže človek ochorieť.
Doktorka Trusková upozornila, aby si zákazníci vyberali čerstvé ovocie a zeleninu, pretože prezreté a nahnité plody nie sú vhodné na jedenie. V takomto ovocí a zelenine by sa mohli nachádzať nežiadúce mikroorganizmy a toxické látky vznikajúce v dôsledku šírenia rôznych plesní, ktoré človek ani nemusí na prvý pohľad zaregistrovať.
Dôležité je preto dôkladné umývanie ovocia a zeleniny, predovšetkým pod tečúcou studenou pitnou vodou. Neodporúča sa umývať ovocie v stojatej a nepitnej vode.
(tasr)