Leto je obdobím dovoleniek a putovania po cudzích i vzdialených krajinách, preto by všetci cestovatelia mali poznať hlavné zásady ochrany pred týmto vírusovým ochorením.
Zdroje vtáčej chrípky
Pravdepodobným zdrojom chrípkovej pandémie by mohol byť vysoko patogénny vírus vtáčej chrípky (H5N1), ktorý by zmutoval alebo by sa rekombinoval s vírusom ľudskej chrípky. Prirodzeným rezervoárom vírusov chrípky je migrujúce vodné vtáctvo, takže vírus cirkuluje po celom svete. Vtáky ho vylučujú v slinách, nosových sekrétoch a fekáliách. Najmä pri kontaminovaných vodných plochách sa nakazí miestne vtáctvo a hydina a infikované mäso sa tak môže dostať priamo k človeku. U ľudí môže po konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo po intenzívnej manipulácii s uhynutými vtákmi spôsobiť závažné ochorenie až smrť. Vírus je nebezpečný najmä pre malé deti, starších ľudí, pacientov v období rekonvalescencie a všetkých, ktorí majú oslabený imunitný systém. Ale ohrozený môže byť aj človek, ktorého organizmus sa musí vyrovnávať so zmenou klimatických podmienok najmä v tropických a subtropických krajinách.
Potrebné očkovanie
Aktuálny zoznam krajín, kde sa vtáčia chrípka vyskytuje, nájde každý záujemca na internetovej stránke www.who.int/csr/disease/avian_influenza/en/ a informácie v súvislosti s týmto problémom poskytujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v okresných sídlach a strediská pre cudzokrajné choroby v Bratislave, Martine a Košiciach. Minimálne 14 dní pred odchodom do niektorej z týchto krajín treba absolvovať očkovanie.
Ako sa chrániť
Pri pobyte v krajine s výskytom vtáčej chrípky sa treba vyhnúť priamemu kontaktu s hydinou vrátane zdravo vyzerajúcich vtákov alebo zabitých kačíc a sliepok určených na predaj. Rovnako sa treba vyhýbať miestam, kde sa vyskytujú živé vtáky, či už farmy s hydinou, alebo obchody s vtáctvom. Pravidelne si treba umývať ruky mydlom a vodou najmä po možnej kontaminácii výlučkami a výkalmi hydiny. Ak v blízkosti nie je voda dostupná, stačí použiť čistiace obrúsky na báze alkoholu. Všetky jedlá z hydiny musia prejsť dôkladným varom, vírus je zničený pri teplote minimálne 70 °C počas 20 minút varu. Lekára v mieste pobytu treba vyhľadať už pri prvých príznakoch, ako sú horúčka, ťažkosti s dýchaním alebo kašeľ. Po príchode z krajín s výskytom vtáčej chrípky treba sledovať svoj zdravotný stav ešte desať dní. (bes, www.uvzsr.sk)
Kliknite - obrázok zväčšíte.