Máme dôvod báť sa šialených kráv?

Po dvoch rokoch sa u nás znova vyskytlo zviera nakazené chorobou šialených kráv. Veterinári tvrdia, že ojedinelý prípad nedáva dôvod na obavy a problém je pod kontrolou.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ WWW.SXC.HU)

Šesťročná krava z farmy Nižná Šuňava v Popradskom okrese nemala žiadne príznaky, ktoré by dávali dôvod na obavy. Až v maďarskom bitúnku objavili v septembri vo vzorke z jej mäsa prítomnosť BSE. Predtým sme posledný pozitívny nález na Slovensku mali pred takmer dvoma rokmi na južnom Slovensku v okrese Kolárovo. Aby sa zabránilo nebezpečenstvu šírenia nákazy medzi zvieratami, musí sa v takomto prípade okamžite utratiť časť chovu. Aj keď pre viaceré bezpečnostné opatrenia v súvislosti s ochranou prenos ochorenia na človeka nehrozí.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Týka sa to kusov rovnako starých, ktoré boli pravdepodobne kŕmené tým istým krmivom ako nakazené zviera, a tiež priamych potomkov pozitívnej kravy," povedal Martin Chudý, hovorca a vedúci kancelárie riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave.

"Nechať utratiť celý chov je nezmysel. Z väčšej časti ho totiž tvoria zvieratá rôzneho veku a mladé jalovice zakúpené z iných chovov, ktoré neboli s chorým zvieraťom chované v predpokladanom čase nákazy. Likvidácia sa preto týka pár zvierat, výnimočne niekoľkých desiatok kusov."

Tieto nevyhnutné opatrenia by nemali byť pre chovateľov likvidačnými, pretože podľa zákona sa na BSE vzťahuje úhrada škôd a nákladov.

História choroby

Prvé prípady BSE sa objavili v polovici osemdesiatych rokov. Najviac postihnutá bola chorobou Veľká Británia, kde až dodnes zaznamenali 200-tisíc pozitívnych nálezov. O desať rokov neskôr spôsobovali informácie o výskyte choroby medzi obyvateľstvom paniku, ktorá zničila mnohých chovateľov. Ľudia v obchodoch hovädzinu ignorovali a prestali ju konzumovať. Trvalo niekoľko rokov, kým sa ľudia opäť odvážili položiť si na tanier poriadny biftek.

Choroba šialených kráv nie je klasické vírusové alebo bakteriálne ochorenie. Zdrojom sú prióny, pôvodne proteíny vyskytujúce sa v mozgových bunkách cicavcov, ktoré sa vplyvom infekcie v organizme správajú patologicky. "V podstate k nej došlo aj preto, že sme z bylinožravca a prežúvavca urobili mäsožravca. V niektorých krajinách západnej Európy sa do krmiva pre hovädzí dobytok začala pridávať mäsovo-kŕmna múčka, v ktorej sa škodlivý prión nachádzal. Múčka bola totiž produktom z kafilérie, kde sa pri spracovaní živočíšneho materiálu nedodržali potrebné parametre. A pretože tu likvidovali aj uhynuté ovce choré na klusavku, nákaza sa po určitom čase začala prejavovať o postihnutého hovädzieho dobytka klinickými prejavmi," hovorí veterinár Chudý. "Ide o komplikovaný proces, a navyše v súvislosti s niektorými prípadmi sa živočíšne proteíny vo výžive prežúvavcov nepoužívali. Ale vďaka dlhodobému pozorovaniu, analýze a systematickému vylučovaniu iných možných pôvodcov sa táto teória považuje za najviac pravdepodobnú."

Patologické prióny zasahujú celú nervovú sústavu zvieraťa a neliečiteľné ochorenie končí smrťou. Časom sa prejaví poruchami koordinácie a problémami pohybového aparátu, takže zviera sa motá a často padá, a končí úplnou demenciou. Mozog uhynutých alebo utratených zvierat má štruktúru špongie, tkanivo je úplne znehodnotené. Choroba je o to nebezpečnejšia, že inkubačná doba trvá 4 až 6 rokov, počas ktorých môže v chove dôjsť k prenosom nákazy v dôsledku rozmnožovania.

Nebezpečný aj pre človeka

Ľudský variant BSE je Creutzfeldtova-Jakobova choroba, ktorá tiež zasahuje nervový systém a prejavuje sa poruchami chodenia i demenciou. Je to klasická forma, ktorá postihuje najmä starých ľudí, ale objavuje sa už aj u mladších vekových kategórií. Začína nenápadne poruchami spánku a pamäti, neskôr dochádza okrem problémov s koordináciou aj k zmene osobnosti, výskytu halucinácií i epileptických záchvatov a do dvoch rokov toto ochorenie končí smrťou. Postihuje približne jedného človeka z milióna.

Podľa veterinára: "Zatiaľ sa síce nepotvrdil prenos tejto nákazy z mäsa na človeka, ale podobné degeneratívne zmeny v ľudskom tele spôsobuje rovnaký nosič nákazy. A dokonca sa v odbornej literatúre uvádza príklad trochu extrémnej formy tejto choroby v Papue-Novej Guinei známej ako kuru-kuru, ktorá sa týkala asi jedného percenta obyvateľstva. V súvislosti s kanibalským rituálom sa nakazili najmä deti menšie ako 5 rokov a ženy nad štyridsať, ktoré hostinu pripravovali. Choroba sa prejavovala neistou chôdzou, stratou svalstva, postupujúcim ochrnutím a typickým trasením a po troch až deviatich mesiacoch končila smrťou."

Slovensko sa pred BSE vie chrániť

Z každého zvieraťa, ktoré sa odváža na bitúnok, sa v rámci prevencie a ochrany odoberú všetky rizikové časti, ktoré sa likvidujú a nikdy sa k zákazníkovi nedostanú. Sú to črevá, miecha, hlava i mozog, mandle, týmus a slezina. Navyše od 1. júla 2001 sa na Slovensku vykonáva celoplošné testovanie hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov, takže mäso, v ktorom by bol pôvodca BSE, nemá v obchodnej sieti nikto šancu kúpiť. Ročne sa tak testuje 70 až 80-tisíc kusov hovädzieho dobytka. Čo sa týka mlieka, neexistuje dôkaz o prítomnosti nákazy BSE v týchto výrobkoch.

"Práve v týchto dňoch sme boli Medzinárodným úradom pre nákazy so sídlom v Paríži zaradení do kategórie krajín s kontrolovaným rizikom BSE, čo znamená, že napriek občasnému výskytu máme situáciu pod kontrolou a vo vzťahu ku konzumentom hovädzích produktov sme bezpečná krajina," povedal Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. "Tento status sme získali vďaka komplexnému a prepracovanému systému ochrany. Patrí doň jednak označovanie a tým stopercentná identifikácia zvierat, systém kontrol, pravidelné testovanie a dôsledné odstraňovanie rizikového materiálu." Doktor nemá s kravským mäsom žiaden problém. "Mám deti vo veku 3 a 5 rokov a pravidelne konzumujeme hovädzie mäso. Osobne ho, rovnako ako moji kolegovia, považujem z pohľadu možnej nákazy za jeden z najbezpečnejších druhov mäsa na konzumáciu."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 436
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 131
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 834
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 384
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 444
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 767
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 133
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 430
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 247
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 639

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.