Nie je pravda, že vitamín D znižuje riziko úmrtia na následky rôznych druhov rakoviny. Zistili to americkí lekári v novej štúdii, ktorú zverejnil magazín Journal of the National Cancer Institute. Potvrdili iba jednu výnimku - ľudia s vyšším obsahom vitamínu D v krvi podstupujú nižšie riziko úmrtia na následky rakoviny hrubého čreva.
V posledných rokoch sa objavili výskumy, ktoré tvrdili, že vitamín D môže pomôcť v boji proti rakovine. Štúdia americkej vlády však tieto tvrdenia nedokázala. Národný inštitút pre výskum rakoviny skúmal 17-tisíc ľudí. Po asi desiatich rokoch od začiatku výskumu 536 z nich rakovine podľahlo. Vo všeobecnosti množstvo vitamínu D nezvyšovalo ani neznižovalo riziko úmrtia. Výskumníci sa pritom zamerali na rôzne druhy rakoviny. Účastníci výskumu s vyššou hladinou vitamínu D v tele mali o 72 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu hrubého čreva než ostatní. U iných druhoch rakoviny to však neplatí. "Kým vitamín môže mať viac pozitívnych účinkov spojených s kosťami, verejnosť a lekári by sa nemali unáhliť. Nemali by považovať vitamín D za zázračnú paličku a konzumovať ho vo vysokých dávkach," uviedla špecialistka z Národného inštitútu zdravia Johanna Dwyer.
Je niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva vrátane obezity a nedostatočnej fyzickej aktivity. (sita/ap)