SME

Broskyňa obyčajná

Persica vulgaris


FOTO – PETER BOSŇÁK



Dorastá do výšky 7 m a vytvára rozložitú korunu. Rozkonáruje sa hneď nad zemou. Listy sú podlhovasto kopijovité s krátkymi stopkami, niekedy majú skrútenú čepeľ a často pozdĺž hlavnej žily žliabkovito prehnutú. Farba listov je bronzovozelená, na rube svetlejšia ako na líci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Broskyňa kvitne v marci až apríli, pred vyrašením listov. Kvety majú päť sýtoružových lupienkov, tmavé tyčinky a jeden piestik. Spodný semenník je obklopený kvetnou čiaškou. Nápadný je rozdiel vo veľkosti a kráse kvetu medzi broskyňou obyčajnou a ušľachtilými pestovanými odrodami, ktoré majú kvety menšie a skromnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Plodom broskyne je kôstkovica s plstnatou pokožkou a ryhou, podobnou ako má markuľa, pozdĺž ktorej možno oplodie rozdeliť na dve polovice. Oplodie je dužinaté, mäsité a sladké. Tvrdá drevnatá kôstka pripomína kôstku mandle. Broskyňa nepochádza z Perzie, ako by sa podľa latinského mena súdilo, ale z Tibetu a západnej Číny.

Vyžaduje slnečné stanovište a dostatok vody. Plytko korení, preto je citlivá na dlhšie trvajúce obdobie sucha. Tak ako ušľachtilé formy, aj broskyňa obyčajná trpí na kučeravosť. Listy skoro po vyrašení zmenia farbu a skučeravejú, uschnú a opadnú. Rastlina vyženie nové listy, ale úroda býva poškodená, niekedy až na 100%.

Broskyňa obyčajná je skoro na jar prvým rozkvitnutým stromom v záhradách v najteplejších polohách Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu