Neprimerané hodovanie môže aj u zdravého človeka končiť často nepríjemnými zažívacími ťažkosťami. Pre pacienta s konkrétnym zdravotným problémom však nerozumná konzumácia nevhodných potravín môže mať za následok bolesti, záchvat, prípadne i kolaps a nevyhnutný pobyt v nemocnici.
Dietetická chyba spôsobuje nemalé problémy najmä ľuďom, ktorí majú problémy so žlčníkom. Ak nie sú ochotní vzdať sa počas Vianoc ťažkých a mastných jedál, ktoré vo sviatočnom jedálničku prevládajú, musia rátať s reakciou organizmu. Podráždený žlčník môže dať zvýšenou aktivitou do pohybu žlčníkové kamene, čo spôsobuje ukrutné bolesti. Ohrozuje ho prejedanie, výber mastných jedál, ale aj nepravidelné stravovanie, extrémne diéty a rozčuľovanie. Pacient s problematickým žlčníkom by mal jesť častejšie menšie dávky a zabezpečiť si dostatok tekutín.
Poruchy tráviaceho systému
Žalúdočný vred vzniká ako dôsledok stresu, pitia kávy a fajčenia, ale aj nesprávnych stravovacích návykov s množstvom korenín. Mnohí pre nedisciplinovanosť sviatky doslova pretrpia. Nesprávnym výberom ťažkých jedál, ale aj spôsobom konzumácie. Aby bola potrava ľahšie stráviteľná pre funkčne obmedzený žalúdok, mala by byť dobre požutá a mala by mať vhodnú teplotu.
Pacientom s problematickou pečeňou škodia zase jedlá s vysokým percentom soli, ktoré obsahuje vianočná kapustnica a tiež údené mäso a klobásy. Pri hromadení vody v brušnej dutine im hrozí zápal poškodeného orgánu. Ak niekomu zlyhávajú funkcie pankreasu, znamená to, že sa mu do žalúdka nevylučujú šťavy, ktorá pomáhajú spracovať jedlo v žalúdku. Počas akútneho zápalu pankreasu trpí človek bolesťami, vracaním i horúčkou. Pacient potom končí v nemocnici na infúziách s prísnou diétou.
Pri probléme dráždivého čreva spôsobujú niektoré potraviny, napríklad cibuľa, kapusta a strukoviny, kŕče. Stav zhoršuje aj stres a nedostatok spánku. Pre zlepšenie činnosti čriev je vhodné pravidelne cvičiť a konzumovať dostatok vlákniny.
Keď diabetik neodolá torte
Metabolickou poruchou trpia diabetici, ktorých pankreas neprodukuje inzulín potrebný na spracovanie cukrov. Nevyhnutnou súčasťou ich liečby je pravidelná vyvážená životospráva, ktorej nedodržanie môže mať za následok prudké stúpanie alebo klesanie hladiny cukru v krvi. "Pri nekontrolovateľnom konzumovaní sladkých zákuskov a vianočných koláčov môže dôjsť k hyperglykémii, ktorá býva dôvodom pre zmenu vedomia alebo aj kómu. To sa však v súvislosti s jedením stáva zriedkakedy. Väčšinou hrozí v súvislosti s infekciou alebo ďalšími ochoreniami, ktoré diabetikovi strpčujú život. V každom prípade však majú mnohí po sviatkoch vyššiu hladinu cukru v krvi ," vysvetľuje diabetologička Viera Tomášková z 1.Internej kliniky Martinskej fakultnej nemocnice.
Dôsledky zlej životosprávy
Ľudia s nadváhou, ale nielen oni, mávajú často problémy, o ktorých roky netušia. Časom sa pre zlý spôsob stravovania zhoršuje stav ich ciev, ktoré sa zanášajú mastnými ložiskami, čím sa sťažuje ich priechodnosť. "Počas sviatkov, keď mnohí neodolajú vianočným dobrotám, sa v krvi týchto pacientov zvyšujú hodnoty lipoproteínov s nízkou hustotou LDL, čiže zlého cholesterolu. Akútny problém nehrozí, no zhoršením aktuálnej zdravotnej situácie ich ohrozuje infarkt či cievne príhody. Pozitívny nie je ani prírastok na hmotnosti, každý kilogram navyše je pre pacienta mínusom, potom sa ho musí prácne zbavovať," hovorí doktorka Tomášková.
Neraz sa s obezitou ale i s nadváhou spája aj diagnóza dny, keď sa v tkanivách hromadia toxíny. Práve mastné mäso, údeniny a kapusta obsahujú puríny, ktoré spôsobujú zvýšený výskyt kyseliny močovej. Organizmus reaguje bolesťou v kĺboch dolnej končatiny, najmä v palci a členku. Každý prehrešok je napokon vykúpený bolesťou.
Alžbeta Slováková