SME

Aj počas Vianoc sa stravujme zdravo

Aj počas vianočných sviatkov si možno zvoliť zdravšiu a energeticky menej výdatnú stravu. "Vo väčšine slovenských rodín je hlavným chodom štedrej večere kapustnica a vyprážaná ryba s majonézovým šalátom. Samotná kapusta je veľmi zdravá, podporuje tráveni

ILUSTRAČNÉILUSTRAČNÉ (Zdroj: SITA)

e a priaznivo ovplyvňuje črevnú bakteriálnu flóru. Pripravme si ju však radšej bez klobásy a mastného údeného mäsa, nezahusťujme ju smotanou a zápražkou z tuku a bielej múky, ale napríklad zemiakom. Sušenými hubami obohatíme kapustnicu nielen o nezameniteľnú vôňu a chuť, ale aj o ďalšiu dávku vlákniny," uviedla lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne žiaducim jedlom sú aj ryby, ktoré sa na Slovensku konzumujú v nedostatočnom množstve, ale najmä v období Vianoc sa ich konzumácia zvyšuje. Obsahujú n-3 nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých sa podľa slov Jurkovičovej tvoria látky prispievajúce k ochrane srdcovo-cievneho systému, k znižovaniu krvného tlaku a k znižovaniu hladiny tukových látok v krvi. "Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžeme rybu pripraviť rôznymi inými a najmä zdravšími spôsobmi - môžeme ju grilovať, piecť, dusiť, variť a na dochutenie pridať bylinky. A nemusí ísť len o tradičného vianočného kapra, dnes je v ponuke široký sortiment nielen sladkovodných, ale aj morských rýb," ponúkla Jurkovičová nové spôsoby vianočných jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Aj v tradičnom zemiakovom šaláte je lepšie nahradiť majonézu jogurtovým dressingom. Vykŕmenú pečenú hus alebo kačicu môžeme vymeniť za morku. Jej mäso má "približne polovičnú energetickú hodnotu a približne pätinový obsah tukov ako mäso z husi alebo kačice a obsahuje viac plnohodnotných bielkovín," povedala Jurkovičová. Koláčiky a zákusky znamenajú v našej strave nadmerný prísun tukov a nežiaducich rafinovaných cukrov. Vhodnejšie je nahradiť ich čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi alebo semenami. Aj pri pečení sa však dá použiť celozrnná múka, ťažké maslové krémy môžeme vymeniť za jogurtové alebo tvarohové.

"Významne obohatíme koláčiky o vlákninu, vitamíny a antioxidanty, ak pridáme do cesta napríklad strúhanú mrkvu. Veľmi chutné a osviežujúce môžu byť aj zákusky s ovocím zaliate želatínou. Znížiť energetickú hodnotu zákuskov môžeme čiastočne aj tým, že namiesto vymastenia a vysypania plechu múkou použijeme papier alebo fóliu na pečenie," poradila Jurkovičová. Obľúbená kokosová múčka obsahuje viac nasýtených mastných kyselín ako všetky živočíšne tuky. Práve tie majú nepriaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Zabúdať by sme počas sviatkov nemali na mliečne výrobky s probiotickou kultúrou ani na tekutiny. Vhodné sú všetky druhy nesladených vôd, prírodné nesladené ovocné alebo zeleninové šťavy, ako aj bylinkové a ovocné čaje. Dostatočný prívod tekutín sa netýka alkoholických nápojov, s nimi by sme to nemali preháňať. (sita)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu