Aj počas Vianoc sa stravujme zdravo

Aj počas vianočných sviatkov si možno zvoliť zdravšiu a energeticky menej výdatnú stravu. "Vo väčšine slovenských rodín je hlavným chodom štedrej večere kapustnica a vyprážaná ryba s majonézovým šalátom. Samotná kapusta je veľmi zdravá, podporuje tráveni

ILUSTRAČNÉ(Zdroj: SITA)

e a priaznivo ovplyvňuje črevnú bakteriálnu flóru. Pripravme si ju však radšej bez klobásy a mastného údeného mäsa, nezahusťujme ju smotanou a zápražkou z tuku a bielej múky, ale napríklad zemiakom. Sušenými hubami obohatíme kapustnicu nielen o nezameniteľnú vôňu a chuť, ale aj o ďalšiu dávku vlákniny," uviedla lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Podobne žiaducim jedlom sú aj ryby, ktoré sa na Slovensku konzumujú v nedostatočnom množstve, ale najmä v období Vianoc sa ich konzumácia zvyšuje. Obsahujú n-3 nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých sa podľa slov Jurkovičovej tvoria látky prispievajúce k ochrane srdcovo-cievneho systému, k znižovaniu krvného tlaku a k znižovaniu hladiny tukových látok v krvi. "Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžeme rybu pripraviť rôznymi inými a najmä zdravšími spôsobmi - môžeme ju grilovať, piecť, dusiť, variť a na dochutenie pridať bylinky. A nemusí ísť len o tradičného vianočného kapra, dnes je v ponuke široký sortiment nielen sladkovodných, ale aj morských rýb," ponúkla Jurkovičová nové spôsoby vianočných jedál.

Aj v tradičnom zemiakovom šaláte je lepšie nahradiť majonézu jogurtovým dressingom. Vykŕmenú pečenú hus alebo kačicu môžeme vymeniť za morku. Jej mäso má "približne polovičnú energetickú hodnotu a približne pätinový obsah tukov ako mäso z husi alebo kačice a obsahuje viac plnohodnotných bielkovín," povedala Jurkovičová. Koláčiky a zákusky znamenajú v našej strave nadmerný prísun tukov a nežiaducich rafinovaných cukrov. Vhodnejšie je nahradiť ich čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi alebo semenami. Aj pri pečení sa však dá použiť celozrnná múka, ťažké maslové krémy môžeme vymeniť za jogurtové alebo tvarohové.

"Významne obohatíme koláčiky o vlákninu, vitamíny a antioxidanty, ak pridáme do cesta napríklad strúhanú mrkvu. Veľmi chutné a osviežujúce môžu byť aj zákusky s ovocím zaliate želatínou. Znížiť energetickú hodnotu zákuskov môžeme čiastočne aj tým, že namiesto vymastenia a vysypania plechu múkou použijeme papier alebo fóliu na pečenie," poradila Jurkovičová. Obľúbená kokosová múčka obsahuje viac nasýtených mastných kyselín ako všetky živočíšne tuky. Práve tie majú nepriaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Zabúdať by sme počas sviatkov nemali na mliečne výrobky s probiotickou kultúrou ani na tekutiny. Vhodné sú všetky druhy nesladených vôd, prírodné nesladené ovocné alebo zeleninové šťavy, ako aj bylinkové a ovocné čaje. Dostatočný prívod tekutín sa netýka alkoholických nápojov, s nimi by sme to nemali preháňať. (sita)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 329
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 084
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 579
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 492
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 427
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 739
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 153
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 433
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 224
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 628

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.