SME

Tradičné potraviny sú benefitom pre zdravie

Jablko - je nositeľom antioxidantov a vlákniny, z ktorých pektín pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Je výborným liečivým prostriedkom pri problémoch so zápchou či hnačkou a svedčí aj ľuďom, ktorí trpia artritídou, reumou a dnou. Aj tým, ktorí ...

ILUSTRAČNÉ FOTO SME - PETER ŽÁKOVIČILUSTRAČNÉ FOTO SME - PETER ŽÁKOVIČ

Jablko - je nositeľom antioxidantov a vlákniny, z ktorých pektín pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Je výborným liečivým prostriedkom pri problémoch so zápchou či hnačkou a svedčí aj ľuďom, ktorí trpia artritídou, reumou a dnou. Aj tým, ktorí majú ťažkosti s kĺbmi, pretože odvádza toxické látky z organizmu. Konzumáciou jabĺčok sa posilňuje imunita proti infekčným ochoreniam, jablková šťava má dokonca antibakteriálne účinky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Med - už ľudoví liečitelia ho pre jeho vlastnosti nanášali na poranenia a popáleniny. Niektoré druhy s vysokým obsahom vápnika podporujú stavbu kostí a lesný s prítomným železom je ideálny pre pacientov s problémom chudokrvnosti. Med obsahuje ľahko stráviteľné cukry, preto je vhodný aj pre pacientov v rekonvalescencii po úraze, operácii či prekonaní ťažkej choroby, a tiež pre ľudí so žalúdočnými problémami a vredmi na dvanástorníku. Med chráni sliznicu žalúdka, mali by ho teda konzumovať tí, ktorí užívajú lieky dráždiace tento orgán.

SkryťVypnúť reklamu

Orechy - znižujú hladinu tuku i cholesterolu v krvi a ich konzumáciou sa tak dá úspešne predchádzať vzniku chorôb srdca. Pre obsah mastných kyselín omega-3 majú orechy protizápalový účinok a zmierňujú preto ťažkosti pri reumatickej artritíde.

Kyslá kapusta - výborný zdroj vitamínov, najmä vitamínu C, pre obsah mikroorganizmov a vlákniny je dobrým prostriedkom na podporu činnosti čriev.

Strukoviny - obsahujú vlákninu, bielkoviny, škrob a vitamíny skupiny B, najmä fazuľa a šošovica. Sú dobrým zdrojom energie a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Vplývajú pozitívne aj na hladinu cukru a sú výborné aj pre pacientov odkázaných na bezlepkovú diétu. (bes)

Zásady diét l Žlčník - varené a dusené jedlá z hydiny a rýb, vylúčiť je nutné ostré koreniny, čokoládu, slaninu, údeniny, orechy, kávu, kakao, alkohol, výrobky z kysnutého cesta, kel, kapustu, kyslé uhorky, cibuľu

SkryťVypnúť reklamu

l Vred žalúdka a dvanástnika - ľahké jedlá varené na pare alebo vo vodnom kúpeli domäkka, vzdať sa treba tukov, mastných druhov mäsa, údenín, pikantných a konzervovaných jedál, kapusty, kelu, strukovín, tvrdých syrov výraznej chuti, kyslého ovocia, koláčov z kysnutého i lístkového cesta, vyprážaných múčnikov, alkoholu, maku, fíg, datlí, orechov, čiernej kávy i silného čaju

l Problémy s činnosťou čriev - varené a dusené jedlá z hydiny a rýb, teľacie, jahňacie a chudé bravčové mäso, zemiaky, ryža, cestoviny, spracovaná mrkva, špenát a špargľa, banán a postrúhané jablko, tvaroh, čaje, ignorovať je treba omáčky, tvrdé druhy zeleniny a ovocia, celozrnné pečivo a chlieb, sladké a mastné múčniky, mlieko a ťažké syry, strukoviny, nakladané uhorky a huby, mastné mäsá, údeniny

SkryťVypnúť reklamu

l Obličky - varené, len občas pečené pokrmy, mlieko a mliečne výrobky, dostatok bylinkových čajov a ovocných štiav, neodporúčajú sa však mäsové vývary, hydina, zverina, špenát, čokoláda, červená repa, alkohol a káva

l Pečeň a pankreas - sladké múčne jedlá najmä s tvarohom, múčniky z piškótového cesta, chudé mäsá, varená zelenina, varené zemiaky a cestoviny, ryža, zakázané sú údeniny okrem diétnej šunky, zabíjačkové výrobky, zverina, baranina, vnútornosti, konzervy, kapusta, i kyslá, strukoviny, kysnuté koláče a čerstvý chlieb, cibuľa, cesnak, káva, alkohol, kakao, čokoláda korenie, ocot, horčica

l Cukrovka - pestrá vyvážená strava 5- až 6-krát denne, prírodné minerálky, nesladená káva a čaj, diabetické nápoje, zakázané sú múčne jedlá a sladkosti, alkohol, ostré korenie a alkohol

SkryťVypnúť reklamu

l Dna - konzumácia cestovín, zemiakov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny, veľa tekutín na vylučovanie kyseliny močovej, obmedziť treba varené mäsá a ryby, strukoviny, kakao a úplne nevhodné sú vnútornosti, mäsové vývary, ťažké mäsá, zverina, ryby v oleji a alkohol

l Vysoký krvný tlak - ovocné a zeleninové šaláty s množstvom vitamínov a vlákniny, vylúčiť treba minerálne vody s obsahom sodíka a pri varení obmedziť soľ a nahradiť ju bylinkami a zeleninovými vňaťami

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu