SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Výrobca nemusí povedať, aký je jeho výrobok slaný

Obyvateľ Slovenska zje denne dvakrát viac soli, ako je zdravé. Výsledkom je vysoká úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia. Potravinári nemajú povinnosť informovať o obsahu soli vo svojich výrobkoch.

Veľká časť populácie dopláca na chyby v stravovacích zvyklostiach. Vysoký obsah soli majú najmä údené mäsové výrobky.ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁKVeľká časť populácie dopláca na chyby v stravovacích zvyklostiach. Vysoký obsah soli majú najmä údené mäsové výrobky.ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

BRATISLAVA. Každý druhý človek v strednej Európe umiera na kardiovaskulárne ochorenia spôsobené hypertenziou. Vyvoláva ju vysoký príjem soli, ktorá obsahuje sodík. Ten na seba viaže vodu a tým spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku. "Namodelovali sme bežný jedálny lístok a stanovili množstvo prijatej soli. Výsledky sú alarmujúce. Dospelý človek skonzumuje denne asi 15 gramov soli," povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.

Ideálom by mali byť dva až štyri gramy, ale vzhľadom na stravovacie zvyklosti populácie sa celosvetovo stanovili reálnejšie maximálne hodnoty. Pre dospelých je to šesť gramov, pre školákov, samozrejme, menej, pre deti od troch do šiestich rokov tri gramy a tí najmenší by mali skonzumovať v strave najviac dva gramy za deň.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobcovia problém podceňujú

Obmedziť prisáľanie jedla na stole je len čiastočné riešenie. Až 75 percent konzumovanej soli totiž pochádza zo spracovaných potravín. Ani mnohí renomovaní výrobcovia potravinárskych produktov na Slovensku neuvádzajú na etiketách informáciu o množstve prítomnej soli. "Podľa našich zákonov nie je, žiaľ, na týchto výrobkoch povinné obsah soli deklarovať," konštatuje Farský. Mnohí spracovatelia argumentujú, že zníženie obsahu soli vedie k strate chuti výrobku. Podľa odborníkov však redukovanie tejto minerálnej zložky o 20 až 30 percent chuť tovaru nezmení.

Slovenská liga proti hypertenzi chce vyvíjať tlak na samotných výrobcov pravidelnými tlačovými správami o obsahu soli v konkrétnych produktoch. Napríklad jedna porcia hydinových párkov s chlebom a horčicou obsahuje o 25 percent viac soli, ako je odporúčaná maximálna dávka. Štyristogramová pizza predstavuje asi 60 percent a bryndzové halušky takmer polovicu dennej dávky.

Skryť Vypnúť reklamu

Vykrmujeme budúcich hypertonikov

Príklady zo zahraničia dokazujú, že pri znižovaní obsahu soli v často konzumovaných výrobkoch sa zdravotný stav obyvateľov a základné hodnoty zlepšili. Napríklad vo Veľkej Británii vyvinuli odborníci iniciatívu na zníženie množstva soli v chlebe a už monitorujú priaznivé výsledky. Vypočítali tiež, že ak klesne v populácii príjem soli o jeden gram, vedie to k záchrane asi siedmich tisícov životov vďaka zníženia krvného tlaku a súvisiacich komplikácií, či už srdcových, alebo mozgovo-cievnych príhod.

Vo Fínsku klesol príjem soli o 30 až 35 percent a dokázateľne sa úmrtnosť na mozgovocievne príhody a koronárne choroby znížila až o 80 percent. Naopak, v USA sa zvýšená konzumácia soli aj vďaka obľube slaných popkornov a presolených jedál vo fastfoodoch spojila s problémom obezity. Slané jedlá totiž vyvolávajú smäd a tak sa zvyšuje príjem kaloricky bohatých sladkých nápojov. "Najmä v súvislosti s charakterom stravovania našich detí máme veľké obavy. Málo zeleniny a ovocia, prevaha sladkostí, slaných pochutín a presolených jedál, takáto skladba potravín nie je najlepšou správou. Doslova si vykrmujeme budúcich hypertonikov," tvrdí Farský.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie soľ, ale dobrá rada nad zlato

  • neklásť doma na stôl soľničku
  • jedlá radšej dochucovať chuťovo výraznými bylinkami, menej soľou
  • vyhýbať sa údeným mäsovým výrobkom a konzervovanému mäsu, sardinkám, treske, haringu, rybaciemu šalátu, plesňovým a tvrdým syrom, zemiakovým či kukuričným lupienkom a iným slaným trvanlivým výrobkom, olivám, konzervovaným hubám, marinádam a šalátovým dressingom, majonéze, slanine, instantným polievkam, horčici, karí, kečupu a samotnej soli
  • obmedziť údené makrely, konzervované krevety a tuniaka, čerstvý syr, pšeničný a ražný chlieb i chlieb z ľanového semena, konzervovanú zeleninu, zeleninové džúsy a rastlinné maslo
  • preferovať čerstvé mäso, najmä hydinu a ryby, mliečne výrobky, ale skôr nízkotučné, vajcia, cestoviny, ryžu, zeleninu, huby, zemiaky, orechy, neslané tuky, koreniny oregano, škoricu, bazalku a papriku
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 473
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 836
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 995
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 511
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 454
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 053
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 516
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 456
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 326
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 990
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Joe Biden s manželkou Jill.

Koronavírus na Slovensku: Slovensko má zmluvy na vakcíny pre 85 percent dospelej populácie (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 228-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 737 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) počas oznámenia o zmluvách na viac ako štyri milióny nových vakcín pre Slovensko.
Milan Dubec, CEO v spoločnosti Reinoo.
Ilustračné foto

Neprehliadnite tiež

Respirátory pomôžu, ale nie sú nevyhnutné

Rúško v mnohých prípadoch stačí.

Ilustračné foto.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Hormonálnu antikoncepciu užíva stále menej Sloveniek

Pokles užívania možno pozorovať už roky.

Ilustračné foto.
Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.