SME
Utorok, 21. január, 2020 | Meniny má Vincent

Výrobca nemusí povedať, aký je jeho výrobok slaný

Obyvateľ Slovenska zje denne dvakrát viac soli, ako je zdravé. Výsledkom je vysoká úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia. Potravinári nemajú povinnosť informovať o obsahu soli vo svojich výrobkoch.

Veľká časť populácie dopláca na chyby v stravovacích zvyklostiach. Vysoký obsah soli majú najmä údené mäsové výrobky.ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁKVeľká časť populácie dopláca na chyby v stravovacích zvyklostiach. Vysoký obsah soli majú najmä údené mäsové výrobky.ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

BRATISLAVA. Každý druhý človek v strednej Európe umiera na kardiovaskulárne ochorenia spôsobené hypertenziou. Vyvoláva ju vysoký príjem soli, ktorá obsahuje sodík. Ten na seba viaže vodu a tým spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku. "Namodelovali sme bežný jedálny lístok a stanovili množstvo prijatej soli. Výsledky sú alarmujúce. Dospelý človek skonzumuje denne asi 15 gramov soli," povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.

Ideálom by mali byť dva až štyri gramy, ale vzhľadom na stravovacie zvyklosti populácie sa celosvetovo stanovili reálnejšie maximálne hodnoty. Pre dospelých je to šesť gramov, pre školákov, samozrejme, menej, pre deti od troch do šiestich rokov tri gramy a tí najmenší by mali skonzumovať v strave najviac dva gramy za deň.

Článok pokračuje pod video reklamou

Výrobcovia problém podceňujú

Obmedziť prisáľanie jedla na stole je len čiastočné riešenie. Až 75 percent konzumovanej soli totiž pochádza zo spracovaných potravín. Ani mnohí renomovaní výrobcovia potravinárskych produktov na Slovensku neuvádzajú na etiketách informáciu o množstve prítomnej soli. "Podľa našich zákonov nie je, žiaľ, na týchto výrobkoch povinné obsah soli deklarovať," konštatuje Farský. Mnohí spracovatelia argumentujú, že zníženie obsahu soli vedie k strate chuti výrobku. Podľa odborníkov však redukovanie tejto minerálnej zložky o 20 až 30 percent chuť tovaru nezmení.

Slovenská liga proti hypertenzi chce vyvíjať tlak na samotných výrobcov pravidelnými tlačovými správami o obsahu soli v konkrétnych produktoch. Napríklad jedna porcia hydinových párkov s chlebom a horčicou obsahuje o 25 percent viac soli, ako je odporúčaná maximálna dávka. Štyristogramová pizza predstavuje asi 60 percent a bryndzové halušky takmer polovicu dennej dávky.

Vykrmujeme budúcich hypertonikov

Príklady zo zahraničia dokazujú, že pri znižovaní obsahu soli v často konzumovaných výrobkoch sa zdravotný stav obyvateľov a základné hodnoty zlepšili. Napríklad vo Veľkej Británii vyvinuli odborníci iniciatívu na zníženie množstva soli v chlebe a už monitorujú priaznivé výsledky. Vypočítali tiež, že ak klesne v populácii príjem soli o jeden gram, vedie to k záchrane asi siedmich tisícov životov vďaka zníženia krvného tlaku a súvisiacich komplikácií, či už srdcových, alebo mozgovo-cievnych príhod.

Vo Fínsku klesol príjem soli o 30 až 35 percent a dokázateľne sa úmrtnosť na mozgovocievne príhody a koronárne choroby znížila až o 80 percent. Naopak, v USA sa zvýšená konzumácia soli aj vďaka obľube slaných popkornov a presolených jedál vo fastfoodoch spojila s problémom obezity. Slané jedlá totiž vyvolávajú smäd a tak sa zvyšuje príjem kaloricky bohatých sladkých nápojov. "Najmä v súvislosti s charakterom stravovania našich detí máme veľké obavy. Málo zeleniny a ovocia, prevaha sladkostí, slaných pochutín a presolených jedál, takáto skladba potravín nie je najlepšou správou. Doslova si vykrmujeme budúcich hypertonikov," tvrdí Farský.

Nie soľ, ale dobrá rada nad zlato

  • neklásť doma na stôl soľničku
  • jedlá radšej dochucovať chuťovo výraznými bylinkami, menej soľou
  • vyhýbať sa údeným mäsovým výrobkom a konzervovanému mäsu, sardinkám, treske, haringu, rybaciemu šalátu, plesňovým a tvrdým syrom, zemiakovým či kukuričným lupienkom a iným slaným trvanlivým výrobkom, olivám, konzervovaným hubám, marinádam a šalátovým dressingom, majonéze, slanine, instantným polievkam, horčici, karí, kečupu a samotnej soli
  • obmedziť údené makrely, konzervované krevety a tuniaka, čerstvý syr, pšeničný a ražný chlieb i chlieb z ľanového semena, konzervovanú zeleninu, zeleninové džúsy a rastlinné maslo
  • preferovať čerstvé mäso, najmä hydinu a ryby, mliečne výrobky, ale skôr nízkotučné, vajcia, cestoviny, ryžu, zeleninu, huby, zemiaky, orechy, neslané tuky, koreniny oregano, škoricu, bazalku a papriku

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  4. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  5. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  6. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  9. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 16 673
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 769
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 800
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 059
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 8 902
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 494
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 106
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 496
  9. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 477
  10. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 393

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Po Kočnerových vyhrážkach mal Kuciaka ochrániť štát, vypovedá Vagovič

Kuciakovi kolegovia sa zhodujú, že Kočner mal pre vraždu motív.

Igor Matovič.

Rybanič uspel s dovolaním, prípad sa vráti na krajský súd

Poslaneckého asistenta odsúdili ešte vlani v júni.

Filip Rybanič.
Cynická obluda

Sklamanie pre Haščáka

Haščák musel byť z Kočnera veľmi sklamaný, keď sa ukázalo, že správa, ktorú mu poslal, hovorila o zabití novinára.