SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Výrobca nemusí povedať, aký je jeho výrobok slaný

Obyvateľ Slovenska zje denne dvakrát viac soli, ako je zdravé. Výsledkom je vysoká úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia. Potravinári nemajú povinnosť informovať o obsahu soli vo svojich výrobkoch.

Veľká časť populácie dopláca na chyby v stravovacích zvyklostiach. Vysoký obsah soli majú najmä údené mäsové výrobky.ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁKVeľká časť populácie dopláca na chyby v stravovacích zvyklostiach. Vysoký obsah soli majú najmä údené mäsové výrobky.ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

BRATISLAVA. Každý druhý človek v strednej Európe umiera na kardiovaskulárne ochorenia spôsobené hypertenziou. Vyvoláva ju vysoký príjem soli, ktorá obsahuje sodík. Ten na seba viaže vodu a tým spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku. "Namodelovali sme bežný jedálny lístok a stanovili množstvo prijatej soli. Výsledky sú alarmujúce. Dospelý človek skonzumuje denne asi 15 gramov soli," povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.

Ideálom by mali byť dva až štyri gramy, ale vzhľadom na stravovacie zvyklosti populácie sa celosvetovo stanovili reálnejšie maximálne hodnoty. Pre dospelých je to šesť gramov, pre školákov, samozrejme, menej, pre deti od troch do šiestich rokov tri gramy a tí najmenší by mali skonzumovať v strave najviac dva gramy za deň.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobcovia problém podceňujú

Obmedziť prisáľanie jedla na stole je len čiastočné riešenie. Až 75 percent konzumovanej soli totiž pochádza zo spracovaných potravín. Ani mnohí renomovaní výrobcovia potravinárskych produktov na Slovensku neuvádzajú na etiketách informáciu o množstve prítomnej soli. "Podľa našich zákonov nie je, žiaľ, na týchto výrobkoch povinné obsah soli deklarovať," konštatuje Farský. Mnohí spracovatelia argumentujú, že zníženie obsahu soli vedie k strate chuti výrobku. Podľa odborníkov však redukovanie tejto minerálnej zložky o 20 až 30 percent chuť tovaru nezmení.

Slovenská liga proti hypertenzi chce vyvíjať tlak na samotných výrobcov pravidelnými tlačovými správami o obsahu soli v konkrétnych produktoch. Napríklad jedna porcia hydinových párkov s chlebom a horčicou obsahuje o 25 percent viac soli, ako je odporúčaná maximálna dávka. Štyristogramová pizza predstavuje asi 60 percent a bryndzové halušky takmer polovicu dennej dávky.

Skryť Vypnúť reklamu

Vykrmujeme budúcich hypertonikov

Príklady zo zahraničia dokazujú, že pri znižovaní obsahu soli v často konzumovaných výrobkoch sa zdravotný stav obyvateľov a základné hodnoty zlepšili. Napríklad vo Veľkej Británii vyvinuli odborníci iniciatívu na zníženie množstva soli v chlebe a už monitorujú priaznivé výsledky. Vypočítali tiež, že ak klesne v populácii príjem soli o jeden gram, vedie to k záchrane asi siedmich tisícov životov vďaka zníženia krvného tlaku a súvisiacich komplikácií, či už srdcových, alebo mozgovo-cievnych príhod.

Vo Fínsku klesol príjem soli o 30 až 35 percent a dokázateľne sa úmrtnosť na mozgovocievne príhody a koronárne choroby znížila až o 80 percent. Naopak, v USA sa zvýšená konzumácia soli aj vďaka obľube slaných popkornov a presolených jedál vo fastfoodoch spojila s problémom obezity. Slané jedlá totiž vyvolávajú smäd a tak sa zvyšuje príjem kaloricky bohatých sladkých nápojov. "Najmä v súvislosti s charakterom stravovania našich detí máme veľké obavy. Málo zeleniny a ovocia, prevaha sladkostí, slaných pochutín a presolených jedál, takáto skladba potravín nie je najlepšou správou. Doslova si vykrmujeme budúcich hypertonikov," tvrdí Farský.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie soľ, ale dobrá rada nad zlato

  • neklásť doma na stôl soľničku
  • jedlá radšej dochucovať chuťovo výraznými bylinkami, menej soľou
  • vyhýbať sa údeným mäsovým výrobkom a konzervovanému mäsu, sardinkám, treske, haringu, rybaciemu šalátu, plesňovým a tvrdým syrom, zemiakovým či kukuričným lupienkom a iným slaným trvanlivým výrobkom, olivám, konzervovaným hubám, marinádam a šalátovým dressingom, majonéze, slanine, instantným polievkam, horčici, karí, kečupu a samotnej soli
  • obmedziť údené makrely, konzervované krevety a tuniaka, čerstvý syr, pšeničný a ražný chlieb i chlieb z ľanového semena, konzervovanú zeleninu, zeleninové džúsy a rastlinné maslo
  • preferovať čerstvé mäso, najmä hydinu a ryby, mliečne výrobky, ale skôr nízkotučné, vajcia, cestoviny, ryžu, zeleninu, huby, zemiaky, orechy, neslané tuky, koreniny oregano, škoricu, bazalku a papriku
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Koniec čakania na kuriéra
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  6. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 568
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 640
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 955
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 759
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 5 351
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 749
  7. Crème de la crème po slovensky 3 259
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 962
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 815
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Momentka zo zápasu Slovensko - Španielsko na EURO 2020 / 2021.

Čo sa udialo v zápase Slovensko - Španielsko na ME vo futbale?


Juraj Berzedi 3 h
Pablo Sarabia strieľa tretí gól Španielska v zápase proti Slovensku.

Hodnotenie hráčov.


Pavol Spál 3 h
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Čaputová kritizuje opozíciu.


6 h
Medvede v Čavoji.

Ad: Šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého: Strieľanie nič nerieši


Ján Mikuláš 22. jún