SME

Vhodná strava - zdravé zuby

Kto si chce zachovať zdravé zuby, mal by jesť veľa orechov, obilných klíčkov, sardiniek a listovej zeleniny a vyhýbať sa sladkostiam či iným zdrojom sacharidov. Pomôže aj dôsledná ústna hygiena.

Morské ryby sú zdrojom fluóru a fosforu, minerálov, ktoré zuby ochraňujú a znižujú ich kazivosť. Ilustračné foto - REUTERSMorské ryby sú zdrojom fluóru a fosforu, minerálov, ktoré zuby ochraňujú a znižujú ich kazivosť. Ilustračné foto - REUTERS

BRATISLAVA. Strava ovplyvňuje kvalitu nášho chrupu v dobrom i zlom. O tom, či sa budeme môcť hrdiť pekným úsmevom, alebo chodiť pričasto k dentistovi, rozhodne skladba potravín.

Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je fosfor, ktorý konzumujeme spolu so sójovými bôbmi, fazuľou, šošovicou, hrachom, pohánkou, vlašskými orechmi, pivovarskými kvasnicami, sardinkami, pšeničnými klíčkami, hovädzím mäsom, jogurtmi a tvarohom. Prítomnosť vápnika pôsobí v organizme preventívne, je podstatnou látkou pre rast a zachovanie pevných zubov i kostí. Preto treba pravidelne siahať po sardinkách, kapuste, sójovej múke, špenáte, fazuli, brokolici, jogurtoch a tvrdých syroch, vlašských i lieskových orechoch, mandliach, ale aj po maku a žĺtku. Zdraviu zubov svedčí aj kyselina listová, prítomná v špenáte a listovej zelenine všeobecne, tiež v pečeni, avokáde, hrozienkach a obilných klíčkoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kazivosť zubov znižuje fluór, ktorý sa vyskytuje v prírode zriedkavo, preto sa pridáva do pitnej vody a soli. Fluoridy sú prítomné aj v niektorých minerálnych vodách, čaji a morských rybách a riasach, vysoký obsah fluóru má pšeno, obilnina vhodná na pečenie koláčov. Dôležitý je aj horčík, ktorý sa nachádza najmä v strukovinách, orechoch a semiačkach.

Pozor na sacharidy

Najväčším nepriateľom zubov sú sacharidy v akejkoľvek podobe. Neškodí preto len konzumácia cukru, cukroviniek a medu, ale aj celozrnného pečiva, zemiakov, ovocia, najmä sušeného, či mlieka. Aj keď fruktóza a laktóza sú menej škodlivé cukry. "Traduje sa, že po jedle je dobré zjesť jablko, aby zuby pomohlo vyčistiť. Aj keď hryzením masíruje ďasná, je to tiež potravina, ktorej zvyšky v chrupe až do klasického vyčistenia kefkou zostávajú a môžu pôsobiť na zubnú sklovinu deštrukčne," podotkla Eva Kovaľová, stomatologička z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa vlastne pri nedostatočnej hygiene v ústach deje? Baktérie, ktoré sa v plaku, zubnom povlaku, bežne vyskytujú, rozkladajú cukry i škroby kvasením na kyseliny, ktoré potom zubnú sklovinu ničia. Napriek tomu, že je dostatočne tvrdá, dlhoročným pôsobením kyselín sa začne demineralizovať a na niektorých miestach rozleptávať. Škodiť môžu aj nápoje. Preto treba najmä u detí sladké ovocné šťavy riediť. Najväčším problémom sú však sladké kolové a iné šumivé nealkoholické nápoje a limonády.

Odborníci tvrdia, že problémom nie je ani tak konzumácia cukrov, ako ich zbytočne predlžovaný kontakt so zubami. Treba sa preto chrániť dôslednou ústnou hygienou. Na dôkladné vyčistenie zubov však nestačí len zubná kefka a pasta, ale potrebné sú aj dentálne nite, ihly a ďalšie pomôcky. Čistiť zuby si treba minimálne dvakrát denne, najlepšie však po každom jedle. Dôležitým faktorom môže byť aj používanie zubnej pasty obohatenej fluórom, ktorá dodanými fluoridmi predstavuje vyššiu ochranu pred cukrami. "Ak nie sme vo vhodnom prostredí, dočasne pomôže aj žuvačka bez cukru, ktorá zvyšuje sekréciu slín a odstraňuje tak lepšie zvyšky jedla z úst. Zároveň znižuje kyslosť v ústach, potláča výskyt baktérií a tým eliminuje situáciu, v ktorej dochádza k tvorbe kazov," hovorí stomatologička.

SkryťVypnúť reklamu

Nepriateľmi zubov

sú aj zlozvyky

Negatívny vplyv na vzhľad zubov môže mať fajčenie. Fajčiari, ktorým časom zvyknú zuby sčernieť a môžu mať problémy aj s paradontózou, by preto mali venovať čisteniu chrupu ešte viac času. Farbu zubov mení aj intenzívne popíjanie kávy, ktorej pigmenty prenikajú až dovnútra zuba a menia jeho sfarbenie.

Paradoxne môže mať takýto problém aj konzument zdravej výživy. Karotén prítomný v mrkvovom džúse zafarbí zuby na oranžovo a čučoriedková šťava dokáže belostný odtieň chrupu úplne zlikvidovať.

Alžbeta Slováková © SME

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 357
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 037
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 167
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 596
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 388
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 116
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 799
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 354
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu