BRATISLAVA. Strava ovplyvňuje kvalitu nášho chrupu v dobrom i zlom. O tom, či sa budeme môcť hrdiť pekným úsmevom, alebo chodiť pričasto k dentistovi, rozhodne skladba potravín.
Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je fosfor, ktorý konzumujeme spolu so sójovými bôbmi, fazuľou, šošovicou, hrachom, pohánkou, vlašskými orechmi, pivovarskými kvasnicami, sardinkami, pšeničnými klíčkami, hovädzím mäsom, jogurtmi a tvarohom. Prítomnosť vápnika pôsobí v organizme preventívne, je podstatnou látkou pre rast a zachovanie pevných zubov i kostí. Preto treba pravidelne siahať po sardinkách, kapuste, sójovej múke, špenáte, fazuli, brokolici, jogurtoch a tvrdých syroch, vlašských i lieskových orechoch, mandliach, ale aj po maku a žĺtku. Zdraviu zubov svedčí aj kyselina listová, prítomná v špenáte a listovej zelenine všeobecne, tiež v pečeni, avokáde, hrozienkach a obilných klíčkoch.
Kazivosť zubov znižuje fluór, ktorý sa vyskytuje v prírode zriedkavo, preto sa pridáva do pitnej vody a soli. Fluoridy sú prítomné aj v niektorých minerálnych vodách, čaji a morských rybách a riasach, vysoký obsah fluóru má pšeno, obilnina vhodná na pečenie koláčov. Dôležitý je aj horčík, ktorý sa nachádza najmä v strukovinách, orechoch a semiačkach.
Pozor na sacharidy
Najväčším nepriateľom zubov sú sacharidy v akejkoľvek podobe. Neškodí preto len konzumácia cukru, cukroviniek a medu, ale aj celozrnného pečiva, zemiakov, ovocia, najmä sušeného, či mlieka. Aj keď fruktóza a laktóza sú menej škodlivé cukry. "Traduje sa, že po jedle je dobré zjesť jablko, aby zuby pomohlo vyčistiť. Aj keď hryzením masíruje ďasná, je to tiež potravina, ktorej zvyšky v chrupe až do klasického vyčistenia kefkou zostávajú a môžu pôsobiť na zubnú sklovinu deštrukčne," podotkla Eva Kovaľová, stomatologička z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity.
Čo sa vlastne pri nedostatočnej hygiene v ústach deje? Baktérie, ktoré sa v plaku, zubnom povlaku, bežne vyskytujú, rozkladajú cukry i škroby kvasením na kyseliny, ktoré potom zubnú sklovinu ničia. Napriek tomu, že je dostatočne tvrdá, dlhoročným pôsobením kyselín sa začne demineralizovať a na niektorých miestach rozleptávať. Škodiť môžu aj nápoje. Preto treba najmä u detí sladké ovocné šťavy riediť. Najväčším problémom sú však sladké kolové a iné šumivé nealkoholické nápoje a limonády.
Odborníci tvrdia, že problémom nie je ani tak konzumácia cukrov, ako ich zbytočne predlžovaný kontakt so zubami. Treba sa preto chrániť dôslednou ústnou hygienou. Na dôkladné vyčistenie zubov však nestačí len zubná kefka a pasta, ale potrebné sú aj dentálne nite, ihly a ďalšie pomôcky. Čistiť zuby si treba minimálne dvakrát denne, najlepšie však po každom jedle. Dôležitým faktorom môže byť aj používanie zubnej pasty obohatenej fluórom, ktorá dodanými fluoridmi predstavuje vyššiu ochranu pred cukrami. "Ak nie sme vo vhodnom prostredí, dočasne pomôže aj žuvačka bez cukru, ktorá zvyšuje sekréciu slín a odstraňuje tak lepšie zvyšky jedla z úst. Zároveň znižuje kyslosť v ústach, potláča výskyt baktérií a tým eliminuje situáciu, v ktorej dochádza k tvorbe kazov," hovorí stomatologička.
Nepriateľmi zubov
sú aj zlozvyky
Negatívny vplyv na vzhľad zubov môže mať fajčenie. Fajčiari, ktorým časom zvyknú zuby sčernieť a môžu mať problémy aj s paradontózou, by preto mali venovať čisteniu chrupu ešte viac času. Farbu zubov mení aj intenzívne popíjanie kávy, ktorej pigmenty prenikajú až dovnútra zuba a menia jeho sfarbenie.
Paradoxne môže mať takýto problém aj konzument zdravej výživy. Karotén prítomný v mrkvovom džúse zafarbí zuby na oranžovo a čučoriedková šťava dokáže belostný odtieň chrupu úplne zlikvidovať.
Alžbeta Slováková © SME