SME

Žihľava – kráľovná zdravia

Zdroj: Žihľava - kráľovná zdravia Dátum uverejnenia článku: 3. jún 2008 Redakčne upravené Známa rastlinka, aj keď často nemilo, však? Neobľúbená burina na záhrade, kráľovná všetkých priekop, neupravených záhrad a tienistých zákutí. Ale zároveň

Zdroj: Žihľava - kráľovná zdravia

Dátum uverejnenia článku: 3. jún 2008

Redakčne upravené

Známa rastlinka, aj keď často nemilo, však? Neobľúbená burina na záhrade, kráľovná všetkých priekop, neupravených záhrad a tienistých zákutí. Ale zároveň storočia cenený pomocník pre zdravie človeka. Prečo?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čriepky z histórie: - Už starí Rimania si šľahali reumatické kĺby zväzkami žihľavy

- U nás sa dávala dobytku do jedla, lebo sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov

- Zakopávala sa do rohu poľa, aby ho chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom

SkryťVypnúť reklamu

Zber a sušenie Zbiera sa predovšetkým mladý list a vňať rastliny, najlepšie v jarných mesiacoch, ešte pokiaľ nekvitne a potom zase mladé rastlinky rastúce v septembri. Žihľava miluje dusičnatú pôdu, na tých miestach môže byť príliš prebujnelá - tú necháme tak, nebola by vhodná na použitie vzhľadom k nadmiere dusičnanov v rastline. Zbierame len na slnečných a čistých miestach.

Žihľavu je vhodné sušiť na tienistom mieste, pri maximálnej teplote 60°C, pomerne rýchlo, aby ostala zelená. Listy, ktoré sú po usušení čierne, vyhodíme, nakoľko sú znehodnotené. Rastlina sa môže uchovávať maximálne rok na liečebné účely, nakoľko potom stráca svoje účinky.

Ak nemáte čas zbierať, sušenú žihľavu určite dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.

SkryťVypnúť reklamu

Cenné látky v žihľave: - chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úrazom

- kyselina kremičitá : pôsobí močopudne

- triesloviny s protikrvácavým účinkom

- látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak

- vysoký obsah vitamínu C

- serotonin

Kde čaj zo žihľavy pomáha: - výborný pomocník pri čistení organizmu

- vhodný na reumatizmus

- pôsobí proti vyrážkam a akné

- podporuje tvorbu červených krviniek

- pomáha pri chudokrvnosti

- pri zápaloch močových ciest

- pri ľadvinovom piesku

- pri dne

Tinktúra (dostanete kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo nižšie uvádzam recept) sa používa : - proti reumatizmu

- proti astme

- pri kolikách, pri žalúdočných kŕčoch

SkryťVypnúť reklamu

- pri chorobách pečene

Čerstvé rastliny sa prikladajú na telo, na potrebné miesto pri ischiase, pri bolestiach krížov, pri zápaloch nervov na rukách a nohách.

Kúpele zo žihľavy sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách aj pri ischiase.

Recepty pre zdravie: Jarná a jesenná očistná kúra vie urobiť skoro zázraky: ak 3 týždne pijeme denne žihľavový čaj z listov, dokáže zriediť krv, môže odstrániť vyrážky, odvodní telo a prečistí pečeň. Každé ráno si pripravíme pred raňajkami jednu šálku čaju a cez deň vypijeme 1-2 ďalšie šálky. Nesladíme, ale pre vylepšenie chute môžeme primiešať trošku mäty, rebríčka alebo rumančeka.

Odvar pripravíme zo 100g jemne narezanej žihľavy a varíme pol hodinu v 1litry vody s troškou octu. Používame ho k umývaniu vlasov, je to výborný prostriedok účinkujúci proti vypadávaniu vlasov.

SkryťVypnúť reklamu

Tinktúra: byliny zalejeme min. 50% alkoholom (v pomere asi 1:5 ). Necháme odstáť 7 až 14 dní, pričom nádobu každý deň niekoľko krát potrasieme. Po tejto dobe zmes scedíme. Tinktúra sa dávkuje asi 20 až 25 kvapiek, obvykle 3-krát denne.

Špenát zo žihľavy Prichystáme si: 500 g mladej žihľavy, 1 cibuľu, olej, 1 vajíčko, cesnak podľa chute, trošku smotany alebo mlieka, soľ, štipka čierneho korenia, trochu hladkej múky. Najskôr žihľavu opláchneme pod vodou. Zalejeme horúcou vodou a 10 minút povaríme. Varením sa objem stráca, tak ako u šalátu. V inom hrnci opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme trochu múky, mierne opražíme a pridáme scedenú žihľavu. Vmiešame vajce, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver pridáme smotanu či mlieko. Je výborný s fašírkou alebo zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu